top of page

Το αναβατόριο λύνει τελικά τα ζητήματα της προσβασιμότητας στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς;




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Το αναβατόριο λύνει τελικά τα ζητήματα της προσβασιμότητας στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς;


Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακής Μάλαμα προς την Υπουργό Πολιτισμού σε σχέση με το θέμα του αναβατορίου που πρόκειται να τοποθετηθεί στη Μονεμβασιά. Η Κυριακή Μάλαμα, υπογράμμισε, ότι αποτελεί κοινή θέση όλων η προσβασιμότητα στα μνημεία για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, αλλά οι όροι με τους οποίους θα εξασφαλιστεί αυτή η προσβασιμότητα πρέπει να μελετηθούν, κατα περίπτωση, σε βάθος.


Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το έργο, όπως υπογράμμισε, προβληματίζει το μέγεθος της κατασκευής του, αλλά και μια σειρά από ασάφειες σε θέματα λειτουργίας, όπως και σε ζητήματα λειτουργικότητας του. “Εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές επιλογές προτού καταλήξει το Υπουργείο Πολιτισμού σε αυτή τη λύση;”, διερωτήθηκε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.


Η Υπουργός Πολιτισμού, από την πλευρά της, εστίασε στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη διασφάλισης της προσβασιμότητας στα μνημεία, αλλά δεν υπεισήλθε στις λεπτομέρειες του έργου του αναβατορίου και κυρίως δεν απάντησε εάν αυτή η επιλογή προκρίθηκε ανάμεσα σε άλλες επιλογές εργασίας, για εναλλακτικά έργα διασφάλισης της προσβασιμότητας που απορρίφθηκαν.



Ανάπτυξη επίκαιρης ερώτησης


Κυρία Υπουργέ,


Θα ήθελα να ξεκινήσω την ανάπτυξη της ερώτησης μου από την αξιωματική μας θέση ότι τα μνημεία μας πρέπει να είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.


Αυτό είναι δεδομένο, το υπογραμμίζω για να μην χάνουμε χρόνο πάνω σε αυτό.

Θα μου επιτρέψετε επίσης, στην αρχική μου αυτή τοποθέτηση να εστιάσω στο θέμα του διαγωνισμού για το αναβατόριο στη Μονεμβασιά και στην δευτερολογία μου να εμβαθύνω στο ζήτημα της σκοπιμότητας του έργου. Εντάξατε, κυρία Υπουργέ, στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα έργο προσβασιμότητας κι ανάδειξης της Άνω Πόλης της Μονεμβασιάς, το οποίο θέλατε να προχωρήσετε στο ένα του σκέλος, μέσω διαγωνισμού του Δήμου Μονεμβασιάς και στο άλλο του σκέλος με αυτεπιστασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.


Ο διαγωνισμός όμως, για την προμήθεια του αναβατορίου ατόμων κρίθηκε άκυρος, από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, γιατί επρόκειτο όπως αποφάνθηκε η Αρχή για διαγωνισμό κατά βάση προμήθειας, με δεδομένο ότι θα δαπανούνταν σχεδόν το 90% του ποσού των 6,8 εκατομμυρίων για την προμήθεια του αναβατορίου.


Κι εμείς θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε κυρία Υπουργέ, τι θα πράξετε τώρα που η διαδικασία ξεκινάει ξανά από την αρχή;


Δεύτερον, τι γίνεται με τα δύο άλλα υποέργα του συνολικού έργου, τα οποία αφορούν στην δημιουργία των περιηγητικών διαδρομών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με δεδομένο ότι ο Δήμος Μονεμβασιάς έσπευσε να αγοράσει το αναβατόριο, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των μελετών για την δημιουργία των διαδρομών εντός της Άνω Πόλης της Μονεμβασιάς.


Άρα θα τοποθετηθεί ένα αναβατόριο, χωρίς να υπάρχει τρόπος οι άνθρωποι, βγαίνοντας από το αναβατόριο να πάνε κάπου.


Τρίτο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να διευκρινίσετε είναι εάν το αναβατόριο αυτό θα έχει προδιαγραφές μόνο για τη μεταφορά ατόμων, ιδιαίτερα ατόμων με αναπηρία ή και για την μεταφορά φορτίων. Και τι είδους φορτίων;


Καλό θα ήταν, λοιπόν, να δημοσιοποιήσει με δική σας πρωτοβουλία, για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, την μελέτη του αναβατορίου, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να την δούμε και ταυτόχρονα, να δημοσιοποιήσει ο Δήμος Μονεμβασιάς τι είδους αναβατόριο πάει να αγοράσει και με ποιες προδιαγραφές.

Επίσης, να διευκρινίσετε πως θα τοποθετηθούν οι περιηγητικοί διάδρομοι, με ποια χαρακτηριστικά και τελικά τι θα είναι επισκέψιμο από τον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης της Μονεμβασιάς.


Σας ευχαριστώ


Δευτερολογία


Κυρία Υπουργέ,


Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας των πολιτών της Μονεμβασιάς υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο έργο, -κι επιτρέψτε μου τώρα στη δευτερολογία μου να εστιάσω στη σκοπιμότητα του-, είναι φαραωνικών διαστάσεων κι ενδεχομένως να είναι και τεχνικά λάθος ο σχεδιασμός του.


Το έργο του αναβατορίου όπως παρουσιάζεται σε σκαριφήματα και μακέτες στα μέσα ενημέρωσης, -λένε οι άνθρωποι της Μονεμβασιάς-, ότι αφενός θα προκαλέσει τεράστια οπτική κι ηχητική όχληση κι αφετέρου, ότι ενδέχεται να είναι ευάλωτο στους ισχυρούς ανέμους της περιοχής.


Άρα θέτουν σοβαρά θέματα ασφαλείας και λειτουργικότητας, ενώ λένε ότι οι πλατφόρμες επιβίβασης κι οι βάσεις του αναβατορίου απαιτούν την κατεδάφιση τμήματος των τειχών του αρχαιολογικού χώρου.


Επίσης, θέτουν ζητήματα στατικότητας του βράχου για την στερέωση ενός τέτοιου θηριώδους κατασκευάσματος, το οποίο όπως λέει η περιγραφή του έργου, θα είναι ικανό να μεταφέρει δομικά υλικά. Θα μπορεί δηλαδή να λειτουργεί δηλαδή κι ως οικοδομικός γερανός.


Εμείς, λοιπόν, σας ρωτάμε ευθέως εάν καταλήξατε στη συγκεκριμένη λύση, μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων κι εάν προηγουμένως διενεργήσατε όλες τις δέουσες μελέτες για τον σεβασμό της φυσιογνωμίας της περιοχής, αλλά και για την ασφάλεια του έργου.


Επίσης, εάν εξετάσατε ως υποθέσεις εργασίας κι άλλες εναλλακτικές, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, εάν υπάρχει τέτοια μελέτη.


Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας αιτιολογήσετε την σκοπιμότητα του έργου κι αν τελικά υπήρξαν εναλλακτικές επιλογές στο τραπέζι μετά από συγκεκριμένη μελέτη, οι οποίες απορρίφθηκαν .


Σας ευχαριστώ

bottom of page