top of page

Άμεσες αναστηλωτικές παρεμβάσεις στον Πύργο Νέας Φωκαίας και στα σωζόμενα κτίσματα του Μετοχιού.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Ανάγκη άμεσων αναστηλωτικών παρεμβάσεων στον Πύργο Νέας Φωκαίας και στα σωζόμενα τμήματα του Μετοχιού του Αγίου Παύλου.


Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το θέμα της προστασίας του Πύργου της Νέας Φωκαίας και των οικημάτων του Μετοχίου του Αγίου Παύλου που σώζονται πέριξ του. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η στατική μελέτη του Πύργου από την πλευρά της θάλασσας (βορειοανατολικό τμήμα) και να προστατευτεί από την διάβρωση των βράχων. Επίσης, σε ότι αφορά τα “κολληγόσπιτα”, η κατάσταση τους είναι άκρως ανησυχητική και χωρίς κατάλληλη σωστική αναστηλωτική παρέμβαση αναμένεται σε λίγα χρόνια να καταρρεύσουν τελείως. Ακόμη, σε ότι αφορά το κτήριο του “παλαιού σχολείου”, αφενός, απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης κι αφετέρου είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας αυτές να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φώκαιας να δημιουργήσει εκεί λαογραφικό μουσείο παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Τέλος, είναι απαραίτητη η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος σήμερα είναι αφύλακτος κι απροστάτευτος, με τρόπο που να συνάδει με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού να λάβει δράση, ώστε να διασωθεί το σύνολο των σωζόμενων μνημείων του Πύργου της Νέας Φώκαιας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020


Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού


Θέμα : Ανάγκη άμεσων αναστηλωτικών παρεμβάσεων στον Πύργο Νέας Φωκαίας και στα σωζόμενα τμήματα του Μετοχιού του Αγίου Παύλου.

Ο Πύργος της Νέας Φωκαίας αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο για την Χαλκιδική, σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και πόλο έλξης επισκεπτών. Το κτηριακό σύμπλεγμα του Μετοχιού του Αγίου Παύλου, εκτός από τον Πύργο, περιλαμβάνει ακόμα τρία σωζόμενα κτίρια, την Εκκλησία του Αγίου Παύλου, το κτίριο του “παλαιού σχολείου”, (τμήμα της παλαιάς ανατολικής πτέρυγας του Μετοχίου), καθώς και τα “κολληγόσπιτα”, τις κατοικίες δηλαδή των εργατών του Μετοχίου. Παρά τις διάφορες αναστηλωτικές παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, το μνημειακό σύμπλεγμα δεν έχει λάβει την μεταχείριση που του αρμόζει.


Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η στατική μελέτη του Πύργου από την πλευρά της θάλασσας (βορειοανατολικό τμήμα) και να προστατευτεί από την διάβρωση των βράχων. Σύμφωνα, με τους κατοίκους της Νέας Φωκαίας οι κατολισθήσεις από την συγκεκριμένη πλευρά είναι συχνό φαινόμενο. Επίσης, σε ότι αφορά τα “κολληγόσπιτα”, η κατάσταση τους είναι άκρως ανησυχητική και χωρίς κατάλληλη σωστική αναστηλωτική παρέμβαση αναμένεται σε λίγα χρόνια να καταρρεύσουν τελείως. Ακόμη, σε ότι αφορά το κτήριο του “παλαιού σχολείου”, αφενός, απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης κι αφετέρου είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας αυτές να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φώκαιας να δημιουργήσει εκεί λαογραφικό μουσείο παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Τέλος, είναι απαραίτητη η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος σήμερα είναι αφύλακτος κι απροστάτευτος, με τρόπο που να συνάδει με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς της Νέας Φώκαιας αυτό θα πρέπει να γίνει με την χρήση των πετρών που υφίστανται από παλαιούς τοίχους του Μετοχίου και φυλάσσονται σήμερα σε ασφαλές μέρος.


Επειδή το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του Πύργου της Νέας Φώκαιας αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο για την Χαλκιδική


Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

  • Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας του Πύργου από την πλευρά της θάλασσας;

  • Πότε θα ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες στα “Κολληγόσπιτα” και στο “Παλαιό Σχολείο”;

  • Σκοπεύει να περιφράξει τον χώρο και με ποια μέθοδο;

  • Συναινεί στη χρήση του Παλαιού Σχολείου ως λαογραφικό μουσείο του πολιτιστικού συλλόγου Νέας Φώκαιας;

  • Πότε θα καταστεί ο Πύργος επισκέψιμος και πότε θα προσληφθεί φύλακας για την προστασία του;

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

Comments


bottom of page