top of page

Ζητάμε την δημοσιοποίηση όλων των οικονομοτεχνικών στοιχείων του έργου αποκατάστασης του Αχιλλείου.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Μάλαμα - Α. Αυλωνίτης : Ζητάμε την δημοσιοποίηση όλων των οικονομοτεχνικών στοιχείων του έργου αποκατάστασης του Αχιλλείου της Κέρκυρας.


Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με κοινή πρωτοβουλία, της Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα και του βουλευτή Κέρκυρας και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Αλέξανδρου Αυλωνίτη. Την AKE συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι Τομεάρχες Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών Νικόλαος Παππάς κι Εσωτερικών Παναγιώτα Πούλου και βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.


Όπως επισημαίνεται στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στις 25 Οκτωβρίου 2023 ανακοινώθηκε μέσω δελτίου τύπου του βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Στεφάνου Γκίκα, η αποχώρηση της εργολάβου εταιρίας “Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.”, από το έργο “Αποκατάσταση κι Ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα (Β’ Φάση). Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα ενημέρωσης, η εν λόγω εταιρία, η οποία είχε οριστεί ανάδοχος της υλοποίησης του έργου το 2020, ζήτησε συμπληρωματική σύμβαση χρηματοδότησης από την ΕΤΑΔ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς είχε αναλάβει το έργο με έκπτωση 49,4%.


Η εικόνα των έργων σήμερα είναι αποκαρδιωτική, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά ερωτήματα για αναστηλωτικές επιλογές που έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού κι οι οποίες κυριολεκτικά έπληξαν εμβληματικά σημεία του Αχιλλείου, όπως το γνωστό ασπρόμαυρο δάπεδο των κήπων που αντικαταστάθηκε με “ταρτάν”, το οποίο ήδη φέρει πολύ σοβαρά σημάδια αλλοίωσης.


Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλούν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία να καταθέσουν τον πλήρη φάκελο των οικονομοτεχνικών δεδομένων ενός έργου που αφορά όχι μόνο την Κέρκυρα και την Ελλάδα, αλλά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά συνολικότερα.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων :


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2023


Προς τις κυρίες και τον κύριο Υπουργό :

Πολιτισμού

Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών

Εσωτερικών


Θέμα : Κατάθεση πλήρους φακέλου εξέλιξης του έργου “Αποκατάσταση κι Ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα (Β Φάση)”.


Στις 25 Οκτωβρίου 2023 ανακοινώθηκε μέσω δελτίου τύπου του βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Στεφάνου Γκίκα, η αποχώρηση της εργολάβου εταιρίας “Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.”, από το έργο “Αποκατάσταση κι Ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα (Β’ Φάση). Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα ενημέρωσης, η εν λόγω εταιρία, η οποία είχε οριστεί ανάδοχος της υλοποίησης του έργου το 2020, ζήτησε συμπληρωματική σύμβαση χρηματοδότησης από την ΕΤΑΔ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς είχε αναλάβει το έργο με έκπτωση 49,4%. Η εικόνα των έργων σήμερα είναι αποκαρδιωτική, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά ερωτήματα για αναστηλωτικές επιλογές που έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού κι οι οποίες κυριολεκτικά έπληξαν εμβληματικά σημεία του Αχιλλείου, όπως το γνωστό ασπρόμαυρο δάπεδο των κήπων που αντικαταστάθηκε με “ταρτάν”, το οποίο ήδη φέρει πολύ σοβαρά σημάδια αλλοίωσης.


Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλούμε να κατατεθούν στο Σώμα :


  1. Η Απόφαση Ένταξης της Πράξης 2329/10.04.2020

  2. Η Απόφαση τροποποίησης της Πράξης 1865/11.08.2020

  3. Τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που υπέβαλλε ο Δικαιούχος κι ο Ανάδοχος του έργου.

  4. Οι μελέτες και τα στοιχεία για τις υπεργολαβίες για τα 11 υποέργα του του Φυσικού Αντικειμένου της Πράξης και συγκεκριμένα, τα Υποέργα 1 (εργασίες αποκατάστασης κτιρίου), 9 (εργασίες αποκατάστασης κλίμακας Heine), 10 (εργασίες αναβάθμισης υποσταθμού μέσης τάσης) που υλοποιούνται από την ΕΤΑΔ ΑΕ. Επίσης, τις μελέτες για τα υποέργα 2,3,4,11 (εργασίες συντήρησης, προμήθειας ικριωμάτων, υλικών συντήρησης και αναθέσεις συντήρησης), που υλοποιούνται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τις μελέτες για τα υποέργα 5,6,7,8 (εκπόνηση μελετών εφαρμογής και φωτισμού, την παραγωγή του εποπτικού υλικού, προμήθεια όλων των μουσειακών κατασκευών της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί εντός του ανακτόρου, δημιουργία των πολυμεσικών εφαρμογών, την προμήθεια του εξοπλισμού τους καθώς και στην προμήθεια όλου του φωτιστικού εξοπλισμού), που υλοποιούνται από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

  5. Τις οικονομικές προσφορές των υπολοίπων 9 ενδιαφερομένων και τις εκπτώσεις που πρότειναν σε ένα έργο, στο οποίο επικρατούν ειδικές συνθήκες που έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

  6. Τα τεύχη της σύμβασης με τους αναλυτικούς όρους υλοποίησης του έργου.

  7. Όλη την ενδιάμεση αλληλογραφία ανάμεσα στην εργολάβο εταιρία και τους Φορείς Υλοποίησης του Έργου καθώς και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

  8. Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά του Υπουργείο Πολιτισμού, να κατατεθούν οι μελέτες για τις σωστικές κι αναστηλωτικές παρεμβάσεις που προκρίθηκαν κι ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στο δάπεδο των Κήπων, το οποίο σήμερα παρουσιάζει κάκιστη εικόνα.

  9. Τις αποφάσεις των συνεδριάσεων της Ομάδας Παρακολούθησης του έργου, που είχε συσταθεί από τον Πρωθυπουργό, και η οποία σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων συνεδρίαζε σε εβδομαδιαία βάση.

  10. Κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με την διαχείριση του συγκεκριμένου έργου.


Οι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αναγνωστόπουλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιώτα

Χρηστίδου Ραλλία

Comments


bottom of page