top of page

Άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές στα καρπίδια των βερίκοκων Χαλκιδικής από τον παγετό.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές στα καρπίδια των βερίκοκων Χαλκιδικής από τον παγετό.


Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στα βερίκοκα Χαλκιδικής από τον παγετό του ακραίου καιρικού φαινομένου “Φίλιππος”. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης.


Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι βερικοπαραγωγοί της Χαλκιδικής βρίσκονται για ακόμη μία χρόνια σε απόγνωση, καθώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο “Φίλιππος” κι οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες έπληξαν τα καρπίδια των βερίκοκων, με αποτέλεσμα και φέτος να κινδυνεύουν να μείνουν και πάλι με μηδενική παραγωγή. Όπως και με τον αντίστοιχο παγετό της περσινής Άνοιξης, έτσι και φέτος η παραγωγή βερίκοκου της Χαλκιδικής κινδυνεύει να μηδενιστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν τις δαπάνες τους, να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους και την διαβίωση τους.


Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καλούν την κυβέρνηση να καταρτίσει άμεσα σχέδιο για την αποζημίωση των παραγωγών βερίκοκου Χαλκιδικής που είδαν τα δέντρα τους να παγώνουν κατά το ακραίο καιρικό φαινόμενο “Φίλιππος”.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2022


Προς τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα : Τεράστιες ζημιές στα καρπίδια των βερίκοκων Χαλκιδικής από τον παγετό του ακραίου καιρικού φαινομένου “Φίλιππος”.


Οι βερικοπαραγωγοί της Χαλκιδικής βρίσκονται για ακόμη μία χρόνια σε απόγνωση, καθώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο “Φίλιππος” κι οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες έπληξαν τα καρπίδια των βερίκοκων, με αποτέλεσμα και φέτος να κινδυνεύουν να μείνουν και πάλι με μηδενική παραγωγή. Όπως και με τον αντίστοιχο παγετό της περσινής Άνοιξης, έτσι και φέτος η παραγωγή βερίκοκου της Χαλκιδικής κινδυνεύει να μηδενιστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν τις δαπάνες τους, να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους και την διαβίωση τους. Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ θέτει τεράστια εμπόδια στην καταβολή αποζημιώσεων σε δενδρώδεις καλλιέργειες που πλήττονται στην φάση ανάπτυξης των καρπιδίων τους, οι παραγωγοί βερίκοκου βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν άμεσα μέτρα για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν οριστικά τα χωράφια τους.


Επειδή ο φετινός παγετός κατέστρεψε τις ελάχιστες προοπτικές που είχαν απομείνει στους παραγωγούς βερίκοκου της Χαλκιδικής για μία βιώσιμη οικονομικά χρονιά.


Επειδή υπάρχει το πολύ κακό προηγούμενο με την περσινή αδυναμία της κυβέρνησης να καλύψει έγκαιρα κι άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό της Άνοιξης.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αποζημίωση των παραγωγών βερίκοκου Χαλκιδικής που είδαν τα δέντρα τους να παγώνουν κατά το ακραίο καιρικό φαινόμενο “Φίλιππος”


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αραχωβίτης Σταύρος

bottom of page