top of page

Άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική, λόγω ακραίας υποστελέχωσης.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική, λόγω ακραίας υποστελέχωσης.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική. Την ερώτηση συνυπογράφει η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η έλλειψη προσωπικού μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία επιτέλεσης του έργου της υπηρεσίας και στην εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτή. Η Κυριακή Μάλαμα υπογραμμίζει ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική έχουν να καλύψουν, εκτός όλων των άλλων, τις ανάγκες εργαζομένων κι επιχειρήσεων σε έναν από τους πιο τουριστικούς Νομούς της Ελλάδας, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από την μεγάλη γεωγραφική διασπορά του Νομού, εκείνες που σχετίζονται με την εντατική οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στον ΟΑΕΔ της Χαλκιδικής, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2021


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Θέμα : Άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική, λόγω της ακραίας υποστελέχωσής τους.


Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Νομό Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα υποστελέχωσης, το οποίο επηρεάζει συνολικά την λειτουργία τους και οδηγεί τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης. Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση αυτή, η οποία επιδεινώνεται κάθε χρόνο λόγω των συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού και της μη αντικατάστασης του, έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της Χαλκιδικής σε δυσκολία επιτέλεσης του κρίσιμου έργου τους και του ρόλου τους. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική έχουν να καλύψουν, εκτός όλων των άλλων, τις ανάγκες εργαζομένων κι επιχειρήσεων σε έναν από τους πιο τουριστικούς Νομούς της Ελλάδας, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από την μεγάλη γεωγραφική διασπορά του Νομού, εκείνες που σχετίζονται με την εντατική οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανία. Ενδεικτικά, για τον ΟΑΕΔ των Νέων Μουδανιών, ο οποίος καλύπτει μια τεράστια περιοχή ευθύνης κι όπου το καλοκαίρι απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ θα απομείνουν από το νέο έτος μόλις 8 υπάλληλοι, οι οποίοι θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στον όγκο της εργασίας τους. Η εικόνα είναι ίδια και στην κεντρική υπηρεσία του Πολύγυρου, ενώ ήδη έχουν κλείσει λόγω υποστελέχωσης τα όλα γραφεία του ΟΑΕΔ που υπήρχαν σε χωριά του Νομού Χαλκιδικής, με τελευταία περίπτωση αυτή της Αρναίας.


Επειδή ο ΟΑΕΔ στο Νομό Χαλκιδικής αδυνατεί να επιτελέσει τον κρίσιμο ρόλο του, εξαιτίας της απαράδεκτης υποστελέχωσης που υφίσταται.


Επειδή θα πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού για να μπορέσει ο ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική να συνεχίσει να λειτουργεί


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Πόσα είναι τα οργανικά κενά του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική και πότε σκοπεύει να τα καλύψει; Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

bottom of page