top of page

Οι μελισσοκόμοι είναι προστάτες του δάσους. Πρέπει να μπορέσουν να παράξουν φέτος το καλοκαίρι.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Οι μελισσοκόμοι είναι προστάτες του δάσους. Πρέπει να μπορέσουν να παράξουν φέτος το καλοκαίρι.


Ευρεία σύσκεψη με φορείς του μελισσοκομικού κόσμου της Χαλκιδικής πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα στα Νέα Μουδανιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μελισσοκόμοι, εκπρόσωποι του δικτύου εμπορίας μελισσοκομικών εφοδίων κι επιστήμονες, με στόχο την ενημέρωση σε σχέση με τις ανάγκες της μελισσοκομίας της Χαλκιδικής, τις προοπτικές της, αλλά κι ως προς τον υπέρτατο κοινωνικό στόχο της προστασίας του δάσους, με παράλληλη διασφάλιση της συνέχισης της μελισσοκομικής δραστηριότητας κατά την αντιπυρική περίοδο.


Οι φορείς εξέφρασαν την αγωνίας τους για τις δρακόντειες απαγορεύσεις που βίωσαν πέρσι, όπου πολλοί μελισσοκόμοι καταστράφηκαν από την συνεχή καθολική απαγόρευση της μελισσοκομίας στα δάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως τονίστηκε, οι διατάξεις της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2000, σε συνδυασμό με την απόφαση για παύση κάθε μελισσοκομικής δραστηριότητας, ακόμα και της μεταφοράς των κυψελών, σε δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 3 πρακτικά απαγορεύουν την μελισσοκομία παντού. Ως προς τα τεχνικά ζητήματα αυτού του πλαισίου, οι μελισσοκόμοι υπογράμμισαν ότι δεν είναι πάντα εφικτό, με δεδομένη την κατάσταση του δικτύου της αγροτικής οδοποιίας, να μεταφέρουν 200 λίτρα νερό στα αυτοκίνητα τους. Επανέλαβαν, στο πλαίσιο αυτό την πρόταση που κατέθεσαν, μέσω της Ομοσπονδίας τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για εναλλακτική προμήθεια συγκεκριμένου τύπου πυροσβεστήρα, ώστε να μπορούν για διασφαλίσουν μια πιο ευέλικτη μετακίνηση. Επίσης, υπογράμμισαν ότι για την μεταφορά κυψελών θα πρέπει να διευρυνθεί το επιτρεπόμενο ωράριο, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της δουλειάς τους, σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα περσινά καθολικά και συνεχή μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας των μελισσοκόμων στα δάση.


Σε σχέση με την προώθηση των προϊόντων της μελισσοκομίας και την συμμετοχή της μέλισσας στην βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος έγινε ευρεία συζήτηση για την αντιμετώπιση της νοθείας στο μέλι. Οι φορείς ανέλυσαν όλες τις πτυχές του ζητήματος και ζήτησαν η πάταξη των ελληνοποιήσεων να αποτελέσει τον πρώτο στόχο της επερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας την πλήρη διαθεσιμότητα τους για την στήριξη αυτής της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, εκφράστηκε πολύ μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη σφαιρικής ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τις ορθές γεωργικές πρακτικές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την χρήση φυτοφαρμάκων. Οι φορείς τόνισαν ότι η ύπαρξη της μέλισσας διασφαλίζει τον οικολογικό κύκλο της ζωής και θα πρέπει όλες οι καλλιέργειες να ακολουθούν το πλαίσιο που διασφαλίζει την προστασία των μελισσών, εάν επιθυμούμε να συνεχίσει το περιβάλλον να δίνει προϊόντα της γης στην κοινωνία και την οικονομία.


Τέλος, εκφράστηκαν και μια σειρά από προβληματισμοί σε σχέση με την διοικητική και φορολογική αντιμετώπιση της μελισσοκομίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον αποκλεισμό του κλάδου από κάθε πλαίσιο κορωνο-ενίσχυσης, αλλά και σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο που δεν βοηθά τον μικρό μελισσοκόμο να συνεχίσει την δραστηριότητα του και να ζήσει την οικογένεια του.


Η Κυριακή Μάλαμα τόνισε, από την πλευρά της, ότι η μελισσοκομία αποτελεί δραστηριότητα που προσδίδει πολλαπλή υπεραξία στη Χαλκιδική και την Βόρεια Ελλάδα και θα πρέπει να στηριχθεί με όλα τα μέσα. Επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση της στον στόχο να τεθεί η μέλισσα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης της Χαλκιδικής κι όλης της Βόρειας Ελλάδας και δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα μια ευρεία κοινοβουλευτική παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ώστε να μπορέσει ο μελισσοκόμος να δουλέψει το καλοκαίρι και να συμβάλει, όπως κάθε χρόνο, στην προστασία του δάσους και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Comments


bottom of page