top of page

Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να μείνει η κτηνοτροφία της Χαλκιδικής όρθια.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Μάλαμα : Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να μείνει η κτηνοτροφία της Χαλκιδικής όρθια.


Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας είχαν η Κυριακή Μάλαμα κι ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής Δημήτρης Κόμνος με κτηνοτρόφους στην Συκιά και στην Παλαιόχωρα. Στις συσκέψεις αυτές αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα της κτηνοτροφίας του Νομού κι αναπτύχθηκαν μια σειρά από σχεδιασμοί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κτηνοτρόφος, τα οποία με τις παρούσες συνθήκες απειλούν ακόμα και την ύπαρξη του.


Η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, η άμεση βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, η πρόσβαση στο νερό είναι κρίσιμα διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν τώρα. Σε ότι αφορά τον μόχθο του κτηνοτρόφου, τα μέτρα ανακούφισης του κόστους παραγωγής, στα πρότυπα της Ισπανίας, με άμεση και γενναία επιδότηση για την διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου αποτελούν μονόδρομο, αν θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει να υπάρχει κτηνοτροφία. Την ίδια στιγμή είναι απολύτως απαραίτητο, ενόψει Πάσχα, να ενταθούν σε όλη την αγορά οι έλεγχοι για την πάταξη φαινομένων ελληνοποιήσεων, αισχροκέρδειας κι αθέμιτων πιέσεων.


Η Κυριακή Μάλαμα επανέλαβε ότι η προστασία της κτηνοτροφίας της Χαλκιδικής αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το αύριο του Νομού και θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση να παλεύει για να δοθούν λύσεις και για να αποκτήσει ο κτηνοτρόφος τη θέση που του αξίζει. Πρέπει οι οικογένειες που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν να προσφέρουν υπεραξία στην οικονομία του Νομού. Στο πλαίσιο αυτό η άμεση επόμενη κίνηση είναι η συνάντηση με την δημοτική αρχή του Δήμου Σιθωνίας για την άμεση επίλυση της χωροθέτησης των σταβλικών εγκαταστάσεων και για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, καθώς κι η συνέχιση της κοινοβουλευτικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την λήψη πραγματικών μέτρων στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου.

bottom of page