top of page

Ως πότε θα λέει ψέματα ο ΕΛΓΑ στους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής;



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Ως πότε θα λέει ψέματα ο ΕΛΓΑ στους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής;


Συνάντηση με εκπροσώπoυς παραγωγών ελιάς Χαλκιδικής πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα στα Ψακούδια, μαζί με τον υπεύθυνο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χαλκιδικής για τον αγροτικό τομέα Μάκη Πανό.


Η Κυριακή Μάλαμα εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ είναι σταθερά ανειλικρινής με τους παραγωγούς. Είναι αδιανόητο, παρά τις τόσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, το πόρισμα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό του 2021 να κρύβεται σε κάποιο συρτάρι και να καθυστερεί την ενίσχυση των παραγωγών, που σε αυτή την περίοδο κρίσης έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες. Επίσης, δεν έχει καταβληθεί ακόμα ούτε η περιβόητη κορονοενίσχυση. Σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό, ότι η ένταξη της ελιάς στις αποζημιώσεις de minimis είναι απολύτως αιτιολογημένη και συνάδει με την μεταχείριση που έχουν όλες οι υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.


Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος κι όλα τα τρέχοντα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και συζητήθηκαν μια σειρά από προκλήσεις και προοπτικές για την ελαιοκαλλιέργεια. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε ένα διαρκές πλαίσιο στήριξης των αιτημάτων των παραγωγών ελιάς, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την αγροτική οικονομία της χώρας. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, η ελιά είναι η μόνη δενδρώδης καλλιέργεια που εξαιρείται από οποιασδήποτε μορφής στήριξη, ενώ τα τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τις διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά με και τους εργάτες γης που απαιτούνται δεν έχουν απασχολήσει ουσιωδώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, η Κυριακή Μάλαμα κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα, ώστε να μπορέσουν να έρθουν για εργασία οι απαραίτητοι εργάτες γης, με απόλυτα νόμιμο κι ανθρώπινο τρόπο.

bottom of page