top of page

Στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς στη Χαλκιδική από τις έκτακτες υγειονομικές απαγορεύσεις.



Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις αδικίες στην αγορά, που προκύπτουν από την απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών κι από την απαγόρευση διανομής φαγητού από τα ταχυφαγεία μετά τις 12 το βράδυ. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών, αρχικά για 10 ημέρες κι από χθες για ακόμα 14 κι η αντίστοιχη απαγόρευση διανομής φαγητού μετά τις 12 το βράδυ από τα ταχυφαγεία καταστρέφει επιχειρήσεις, οδηγεί στην ανεργία εργαζόμενους, ενώ βυθίζει τον αγροτικό τομέα του Νομού σε κρίση. Σε ότι αφορά το θέμα των λαϊκών αγορών επισημαίνεται ότι η απαγόρευση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δεν πρόκειται να κλείσουν οι λαϊκές αγορές κι οδηγεί πάνω από 200 παραγωγούς κι εμπόρους λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής σε καταστροφή. Αντίστοιχη καταστροφή προκαλείται και στους αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν αναγκαστικά τα προϊόντα τους πλέον μόνο στη λαχαναγορά, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Σε ότι αφορά τα ταχυφαγεία, παρόλο που σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα επιτρέπεται να λειτουργεί το delivery μετά τις 12 το βράδυ, στη Χαλκιδική δεν μπορεί κάποιος να παραγγείλει μία πίτσα το βράδυ, για λόγους που είναι πλήρως ακατανόητοι.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 27 Αυγούστου 2020


Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων


Θέμα : Στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς στη Χαλκιδική από τις έκτακτες υγειονομικές απαγορεύσεις.

Στις 20 Αυγούστου η Χαλκιδική χαρακτηρίστηκε, συνολικά, Νομός με “αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο” και στο πλαίσιο αυτό απαγορεύτηκαν οι λαϊκές αγορές, ενώ από τις 12 Αυγούστου, τέθηκε σε καθεστώς υγειονομικής επιτήρησης κι απαγορεύτηκε η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 το βράδυ. Όμως, την Τρίτη 25 Αυγούστου και με την καθολική απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών στο Νομό Χαλκιδικής να βρίσκεται σε ισχύ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα, με τα προεδρεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο, η ηγεσία του Υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να δήλωσε ότι “δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης λειτουργίας, ούτε αποκλεισμού παραγωγών από άλλες Περιφέρειες”.


Την ίδια στιγμή κι ενώ ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωνε ότι επιτρέπεται η πώληση φαγητού σε πακέτο και μετά τις 12 το βράδυ στις περιοχές που έχει επιβληθεί απαγόρευση λειτουργίας μετά τις 12 σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη Χαλκιδική η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται ρητά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1 α/Γ.Π.οικ.52297, (ΦΕΚ 3500/Β/24-8-2020), για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (άρθρο 2, παράγραφος 1γ) : “Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται εντός των ορίων των περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων του πρώτου εδαφίου και κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών”.


Παρόλα αυτά, στην ίδια ακριβώς Κοινή Υπουργική Απόφαση και συγκεκριμένα στο τελευταίο εδάφιο του ίδιου άρθρου αναιρείται η προηγούμενη διάταξη με την εξής διατύπωση : “Οι υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50669/10.8.2020 (Β' 3345), Δ1α/Γ.Π.οικ.51356/14.8.2020 (Β' 3427) και Δ1α/ Γ.Π.οικ.51892/19.8.2020 (Β'3461) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας. Εντός του πεδίου εφαρμογής των ανωτέρω αποφάσεων, δεν εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1”. Με τον παράδοξιο αυτό νομοτεχνικό τρόπο απαγορεύεται η διαμονή “πακέτου” φαγητού από ένα ταχυφαγείο ή από μία πιτσαρία σε ένα σπίτι μετά τις 12 το βράδυ.


Επειδή η επιβίωση της αγοράς της Χαλκιδικής απαιτεί ξεκάθαρες αποφάσεις κι όχι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις και μέτρα.



Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Γιατί ενώ ισχύει πλήρης απαγόρευση στη λειτουργία των λαϊκών αγορών του Νομού Χαλκιδικής δηλώνει ότι “δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης λειτουργίας, ούτε αποκλεισμού παραγωγών”;


Γιατί απαγορεύεται η διανομή φαγητού από ταχυφαγεία μετά τις 12 το βράδυ, μέσα από αλληλοαναιρούμενες διατάξεις της ίδιας Υπουργικής Απόφασης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Παππάς Νικόλαος

Comments


bottom of page