top of page

Ποτέ δεν είχαν σκοπό να αποζημιώσουν την ακαρπία της ελιάς. Ομολογία!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Ποτέ δεν είχαν σκοπό να αποζημιώσουν την ακαρπία της ελιάς. Ομολογία!


Η κυβέρνηση, μετά από αφόρητες κοινοβουλευτικές πιέσεις, αναγκάστηκε να ομολογήσει τις πραγματικές προθέσεις της σε σχέση με το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς στη Χαλκιδική. Όπως προκύπτει από νέο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 30 Δεκεμβρίου 2021, σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ομολογεί ότι σκοπίμως παραπλάνησε τον αγροτικό κόσμο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε καμία πρόθεση να αποζημιώσει τους αγρότες. Συγκεκριμένα, στο υπ. αριθμ. 1733/353277 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι :


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Χαλκιδικής, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής εξαιτίας των παγετών του Φεβρουαρίου και της Άνοιξης 2021, διαπιστώθηκαν ότι οι εν λόγω καλλιέργειες ευρίσκοντο σε στάδιο μη καλυπτόμενο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ανωτέρω Κανονισμό, εξαιρούνται της φυτικής κάλυψης του ΕΛΓΑ οι ζημιές που προξενούνται από παγετό στα καρποφόρα δένδρα πριν το στάδιο της έναρξης της άνθησης. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω καλλιέργειες την περίοδο των παγετών ευρίσκοντο σε προανθικό στάδιο. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η ακαρπία των ελαιοδένδρων αποτελεί ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ουδέποτε έχει αποζημιωθεί η ζημιά από ακαρπία από τον ΕΛΓΑ.”


Κοινώς, η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία έγιναν προσχηματικά, ενώ κι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Τώρα, την ίδια ανάλγητη πολιτική θα εφαρμόσουν και σε σχέση με την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής. Θα τάξουν και μετά θα “εξαφανιστούν”…

bottom of page