NON PAPER για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τον πολιτισμό.
Καταθέτουμε μία πρόταση νόμου για τον πολιτισμό που ακουμπά τα μεγάλα ζητήματα της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας.
Πρόκειται για μία πρόταση νόμου 39 άρθρων που εκσυγχρονίζει, εμβαθύνει στην προστασία του κοινωνικού αγαθού του πολιτισμού, θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε όλο το φάσμα του πολιτισμού, προωθεί την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών σπουδών και παρέχει νέα “έξυπνα” αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της πολιτιστικής πολιτικής.
Η πρόταση νόμου εισάγει 12 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις :
Επαναφέρει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας στον κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού
Θωρακίζει τον αρχαιολογικό νόμο
Παρουσιάζει μία πλήρη πρόταση για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών σπουδών και την αναγνώριση κι αναβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων.
Επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλο το φάσμα του θεάματος - ακροάματος.
Θεραπεύει τον γραφειοκρατικό κατακερματισμό των νεώτερων μνημείων που ανήκουν σε φορείς του δημοσίου
Δημιουργεί ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο για την χρηματοδότηση της αναστήλωσης των νεώτερων μνημείων της χώρας
Θεσπίζει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των εργαζόμενων σε αρχαιολογικά έργα.
Διευρύνει και εκσυγχρονίζει την διάταξη για την απόδοση του 1% των δημοσίων έργων για την εικαστική τέχνη.
Παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων για την σύγχρονη ελληνική δραματουργία και μυθοπλασία.
Δημιουργεί έναν εθνικό φορέα στήριξης της μουσικής δημιουργίας.
Θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε ιδιωτικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Δημιουργεί έναν φορέα για την χάραξη της εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, με συμμετοχικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Η πρόταση νόμου για τον πολιτισμό δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν λειτουργεί ακοστολόγητα. Η χρηματοδότηση των προτάσεων συναρτάται άμεσα με το πολυετές πλάνο χρηματοδότησης του πολιτισμού από την Πολιτεία, όπως αυτό εγγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Πρόγραμμα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στους ευρωπαϊκούς πόρους για τον πολιτισμό.
Το ακριβές ύψος της δημόσιας δαπάνης εξαρτάται, στο πλαίσιο αυτό, από τις πραγματικές δυνατότητες την ώρα της ανάληψης της διακυβέρνησης.
Πως φτάσαμε στην πρόταση νόμου :
Για να αποτυπωθούν αυτά τα 39 άρθρα διενεργήθηκαν 3 μεγάλες ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις με το σύνολο των θεσμικών φορέων του πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλές συσκέψεις εργασίας και βέβαια, μια επίσημη δίμηνη δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο του isyriza. Λάβαμε στο πλαίσιο αυτό 101 γραπτές παρατηρήσεις επί της πρότασης νόμου, την συντριπτική πλειοψηφία ενσωματώσαμε στο κείμενο.
Η πρωτοβουλία, ο συντονισμός κι η επεξεργασία της πρότασης νόμου ανήκει στην Κυριακή Μάλαμα, Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την υποστήριξη των επιστημονικών συνεργατών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τομέα Πολιτισμού, με την συνεργασία των Τμημάτων Πολιτισμού και Παιδείας καθώς και με τις συμβολές των βουλευτών και των συναρμόδιων Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος στήριξε αυτή τη δουλειά, συμμετείχε ο ίδιος στις μεγάλες θεσμικές διαβουλεύσεις και βρέθηκε δίπλα μας σε κάθε ανάγκη, όσο βρισκόταν στη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Τι έπεται της πρότασης νόμου (σημαντικό να υπογραμμιστεί) :
Η προσέγγιση μας για την κινηματογραφική τέχνη θα αποτυπωθεί σε ξεχωριστή πρόταση νόμου, η επεξεργασία της οποίας ξεκινάει άμεσα.
H κατατεθείσα στη Βουλή πρόταση νόμου με την αιτιολογική της έκθεση διαθέσιμη εδώ
Comments