top of page

Καταθέτουμε πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης απέναντι στο μονόδρομο των εξορύξεων.



Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία μεταλλείων και βιομηχανίας χρυσού και συναφείς διατάξεις”. Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου 16.3.2021

Το γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι ο υπουργός δεν θα μιλήσει σήμερα στην επιτροπή, αλλά και το ότι απουσιάζει, έχει φύγει, τι να σημαίνει άραγε; Πως μεταφράζεται αυτό; Έχει παραδώσει τα όπλα; Θεωρεί ότι το συγκεκριμένο θέμα στη συγκεκριμένη επιτροπή είναι ασήμαντο; Πραγματικά μου κάνει εντύπωση.

Κι επειδή, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ειπώθηκαν πολλά, ακούστηκαν οι θέσεις των κομμάτων, οι θέσεις όλων μας, σχολιάστηκαν όλα τα σκανδαλώδη άρθρα κι επειδή η κυβέρνηση κι άλλοι παράγοντες παρουσιάζουν την μεταλλευτική δραστηριότητα ως μονόδρομο για την Βορειοανατολική Χαλκιδική, σήμερα με την ευκαιρία της διαδικασίας τη β’ ανάγνωσης, εμείς θα μιλήσουμε για ανάπτυξη.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός, ότι οι εξορύξεις μετάλλων, έχουν οδηγήσει την περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη σε σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα χωριά που έχουν εγκλωβιστεί στη μεταλλευτική μονοκαλλιέργεια, το αναπτυξιακό αυτό έλλειμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Παρά τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, η περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη που έχει παραδοθεί στα μεταλλεία, δεν έχει αναπτύξει όλα εκείνα τα οικονομικά χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην ανάπτυξη της Χαλκιδικής τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στα χωριά της μεταλλευτικής περιοχής δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε, ούτε ο τουρισμός, ούτε η πρωτογενής παραγωγή, ούτε η αγροτική μεταποίηση, ούτε η ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων, ούτε έχουν δημιουργηθεί υποδομές που θα αναβαθμίζαν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στη περιοχή.

Το οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ίδια η μεταλλευτική δραστηριότητα παρουσιάζεται ως μονόδρομος στους πολίτες της μεταλλευτικής περιοχής και το μοναδικό που προβάλλεται ως εναλλακτική είναι η εργασία στις μεταλλευτικές στοές και στις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής εταιρίας. Η ποιότητα της εργασίας είναι χαμηλή, οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές, ιδιαίτερα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και πολύ μέτριες για τους εργαζόμενους με σύμβαση με την εταιρία κι η επικινδυνότητα της εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Εμάς, λοιπόν, αυτή εικόνα δεν μας καλύπτει και θα παρουσιάσουμε σήμερα μία εναλλακτική πρόταση βιώσιμης ανάπτυξη στην περιοχή, με έμφαση στην απεξάρτηση από την μονοκαλλιέργεια των εξορύξεων για την Βορειοανατολική Χαλκιδική κι ιδιαίτερα για τα χωριά που έχουν οδηγηθεί στην απόλυτη εξάρτηση από τα μεταλλεία.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται η περιοχή ένα ειδικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει, σε πρώτη φάση και σε βάθος διετίας, θέσεις εργασίας, με καλές προοπτικές και με καλύτερη ποιότητα για την ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Το επίκεντρο του ειδικού χωρικού αναπτυξιακού σχεδίου μας βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, την ανάπτυξη των οποίων θα στηρίξουμε με επενδυτικά κεφάλαια και χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με άλλα λόγια, θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, η οποία εξοντώνει την μικρή επιχείρηση και ενισχύει την μεταλλευτική εταιρία.

Οι μικρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο ειδικό χωρικό αναπτυξιακό σχέδιο θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια για να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς : Τουρισμός, αγροδιατροφή, πολιτισμός, υποδομές. Παράλληλα, θα επιδοτείται το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας στις επιχειρήσεις στους κλάδους αυτούς και θα παρέχονται σοβαρά φορολογικά κίνητρα, ιδιαίτερα σε όσους θελήσουν να ξεκινήσουν μία ατομική επιχείρηση στην περιοχή.

Στο δεύτερο πυλώνα του σχεδίου βρίσκονται οι υποδομές κι η ανάδειξη των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων. Συμμέτοχοι στο σχέδιο, λοιπόν, αυτό θα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους κι οι φορείς της διοίκησης κι αυτοδιοίκησης που έχουν αρμοδιότητα για τις υποδομές, για την κατασκευή δρόμων, λιμένων, έργων κοινής ωφέλειας, αντιπλημμυρικών έργων, έργων ανάδειξης του αρχιτεκτονικού μας πλούτου. Το συνολικό πρόγραμμα, εμείς προτείνουμε να ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, με μόχλευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του να είναι ο Τομέας Μακεδονίας - Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θέλουμε, με αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο να δημιουργήσουμε σε πρώτη φάση νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Αριστοτέλη, ώστε οι κάτοικοι από την μεταλλευτική περιοχή να έχουν την επιλογή να διαλέξουν έναν άλλο επαγγελματικό δρόμο, πιο βιώσιμο, πιο ενδιαφέρον για την εξέλιξη τους, με καλύτερες προοπτικές ζωής. Οι νέες αυτές θέσεις θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός πυρήνας, για την δημιουργία ακόμα καλύτερων προοπτικών για την οικονομία και σε επόμενη φάση φάση αυτές οι θέσεις εργασίας, μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες.

Θα ήθελα, λοιπόν, να καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής την πρόταση μας για την δημιουργία ενός ειδικού χωρικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο εμείς θέλουμε να απλωθεί σε όλη την Μακεδονία και τη Θράκη, ώστε κάθε περιοχή που σήμερα βιώνει αναπτυξιακό έλλειμα να μπορέσει να δημιουργήσει μια ραχοκοκκαλιά μικρών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του πολιτισμού. Το καταθέτω στα πρακτικά, για να είναι διαθέσιμο σε όποιον θέλει να το αναζητήσει και ταυτόχρονα ζητάμε από την τοπική κοινωνία να συμμετέχει, με τις απόψεις και τις ιδέες της σε αυτό το σχέδιο, ώστε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της οικονομίας των εξορύξεων, της μεταλλευτικής μονοκαλλιέργειας και της παράδοσης μιας περιοχής και χιλιάδων ανθρώπων στις ορέξεις μίας πολυεθνικής εταιρίας. Σας ευχαριστώ



ΥΜΑΘ_Ταμείο_Ανάκαμψης
.pdf
Download PDF • 385KB

bottom of page