top of page

Θα προστατευτούν οι εργαζόμενες του Δήμου Σιθωνίας από την επαναλαμβανόμενη βία δημοτικού συμβούλου;ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Θα προστατευτούν οι γυναίκες εργαζόμενες του Δήμου Σιθωνίας από την επαναλαμβανόμενη βία δημοτικού συμβούλου;


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει από τις κακοποιητικές συμπεριφορές δημοτικού συμβούλου του Δήμου Σιθωνίας απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες στο Δήμο. Την ερώτηση συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από το 2020 πέντε γυναίκες εργαζόμενες στο Δήμο Σιθωνίας έχουν καταγγείλει επίσημα ότι έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς από δημοτικό σύμβουλο, εν ώρα εργασίας, είτε στα γραφεία τους, είτε σε χώρους όπου ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε κοινή θέα, με λεκτικές ύβρεις και απειλές κατά της ζωής και της γενετήσιας αξιοπρέπειας των γυναικών. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, δε, υπήρξε και απειλητική συμπεριφορά σωματικής κακοποίησης, η οποία αποσοβήθηκε λόγω της παρέμβασης παρισταμένων ανδρών. Σε ότι αφορά τις γυναίκες υπαλλήλους γραφείων, οι απειλητικές συμπεριφορές φαίνεται να στοχεύουν στον εκφοβισμό για την χορήγηση υπηρεσιακών εγγράφων, ενώ στην περίπτωση των καθαριστριών πρόκειται για απειλές, με στόχο την αξιοπρέπεια και την γυναικεία φύση των θυμάτων.

Στο πλαίσιο των παραπάνω και με δεδομένο ότι έχουν κατατεθεί 4 μηνύσεις, 2 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, ενώ έχουν αποσταλεί και τουλάχιστον 2 αναφορές στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ενώ, επί του θέματος, έχουν πραγματοποιηθεί και 2 παραστάσεις θυμάτων στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, η Κυριακή Μάλαμα ερωτά τον Υπουργό των Εσωτερικών τι προτίθεται να πράξει, ώστε να κινηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την πειθαρχική διερεύνηση κι αντιμετώπιση της υπόθεσης;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2022

Προς τον κύριο Υπουργό Εσωτερικών


Θέμα : Θα προστατευτούν οι γυναίκες εργαζόμενες του Δήμου Σιθωνίας από την επαναλαμβανόμενη βία δημοτικού συμβούλου;


Από το 2020 πέντε γυναίκες εργαζόμενες στο Δήμο Σιθωνίας έχουν καταγγείλει επίσημα ότι έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς από δημοτικό σύμβουλο, εν ώρα εργασίας, είτε στα γραφεία τους, είτε σε χώρους όπου ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε κοινή θέα, με λεκτικές ύβρεις και απειλές κατά της ζωής και της γενετήσιας αξιοπρέπειας των γυναικών. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, δε, υπήρξε και απειλητική συμπεριφορά σωματικής κακοποίησης, η οποία αποσοβήθηκε λόγω της παρέμβασης παρισταμένων ανδρών. Σε ότι αφορά τις γυναίκες υπαλλήλους γραφείων, οι απειλητικές συμπεριφορές φαίνεται να στοχεύουν στον εκφοβισμό για την χορήγηση υπηρεσιακών εγγράφων, ενώ στην περίπτωση των καθαριστριών πρόκειται για απειλές, με στόχο την αξιοπρέπεια και την γυναικεία φύση των θυμάτων.

Ενάντια στον συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Σιθωνίας έχουν κατατεθεί 4 μηνύσεις, 2 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, ενώ έχουν αποσταλεί και τουλάχιστον 2 αναφορές στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Επίσης, επί του θέματος, έχουν πραγματοποιηθεί και 2 παραστάσεις θυμάτων στην Εισαγγελία Χαλκιδικής.

Παρά ταύτα, ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος συνεχίζει να εισβάλλει βίαια σε χώρους εργασίας και να απειλεί τις γυναίκες. Ορισμένες από αυτές, μάλιστα, έχουν νοσηλευτεί σε κατάσταση σοκ, ενώ άλλες εξαναγκάστηκαν να απομακρύνουν από την πόλη της Νικήτης μέλη της οικογένειας τους, εξαιτίας των απειλών και του εκφοβισμού που δέχονται. Πρόσφατα, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ Χαλκιδικής έθεσε την νομική υποστήριξη του στη διάθεση των γυναικών. Την ίδια στιγμή και μετά από τον σάλο που προκλήθηκε, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σιθωνίας αποφάσισε την κάλυψη των εξόδων νομικών συμπαράστασης των γυναικών, ώστε να προχωρήσει ο νομικός σύμβουλος του Δήμου σε παράσταση προς την Εισαγγελία Χαλκιδικής και σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Εντούτοις, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια που συμβαίνουν αυτές οι επικίνδυνες επιθέσεις, ούτε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κίνησε τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες, ούτε η εισαγγελία Χαλκιδικής επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή για την εξέταση των υποθέσεων.


Επειδή είναι απαράδεκτο λογικές σιωπής και συγκάλυψης να επιτρέπουν επαναλαμβανόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές ενάντια σε γυναίκες υπαλλήλους του Δήμου Σιθωνίας.


Επειδή οι θεσμοί πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός των Εσωτερικών :


Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να κινηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την πειθαρχική διερεύνηση κι αντιμετώπιση της υπόθεσης;Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Καφαντάρη Χαρούλα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

댓글


bottom of page