top of page

Είμαστε προετοιμασμένοι στη Χαλκιδική για πλημμυρικά φαινόμενα;



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Είμαστε προετοιμασμένοι στη Χαλκιδική για πλημμυρικά φαινόμενα;


Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζομε την οδύνη μας για τα θύματα και στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους της Θεσσαλίας, οι οποίοι δοκιμάζονται πολύ σκληρά από το μένος των φονικών πλημμυρών.


Το ερώτημα της προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού προφανώς και βρίσκεται στο μυαλό όλων μας.


Η αντιπλημμυρική προστασία, σε ότι αφορά την Χαλκιδική, η οποία έχει βρεθεί πάρα πολλές φορές στη δίνη πλημμυρικών φαινομένων έχει σοβαρά κενά, ενώ κρίσιμα ρέματα διέρχονται μέσα από οικισμούς.


Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνουμε, επίσης, ότι οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας στη Χαλκιδική είναι ελλείπεις. Απουσιάζει πλήρως η στάθμιση κινδύνου για την Σιθωνία και την περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, σε ότι αφορά την πλημμύρα από ποτάμιες ροές. Σε σχέση, δε, με την πλημμύρα από τη θάλασσα, οι χάρτες είναι τελείως κενοί.


Σε ότι αφορά, επίσης, τα περισσότερα έργα διευθέτησης ρεμάτων και διαχείρισης υδάτων είναι σε εκκρεμότητα. Οι καθαρισμοί των ρεμάτων σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτοι.


Εμείς, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε σε συντονισμό όλους αρμόδιους φορείς σε ουσιαστική δουλειά τώρα, προτού να είναι αργά. Η προετοιμασία συνολικά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Χαλκιδική πρέπει να βελτιωθεί άμεσα.

bottom of page