top of page

Αποφασιστική παρέμβαση για τον επαναπατρισμό των ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ΤζιμπουτίΕρώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τον εγκλωβισμό πέντε Ελλήνων Ναυτικών στο κράτος του Τζιμπουτί. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνεται από τους βουλευτές, ξεκίνησε όταν η ναυτιλιακή εταιρία, στα πλοία της οποίας εργάζονταν οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, πτώχευσε με αποτέλεσμα δύο πλοία να παραμείνουν σε ακινησία ανοικτά του λιμένα του Τζιμπουτί. Παρόλο που σε όλους τους υπόλοιπους ναυτικούς των πλοίων (διαφόρων άλλων εθνικοτήτων) επετράπη η αναχώρησή τους για τις πατρίδες τους, οι πέντε Έλληνες ναυτικοί παραμένουν αναγκαστικά στα πλοία με απόφαση του τοπικού λιμενάρχη εδώ και τρεις μήνες. Όπως τονίζουν οι βουλευτές είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα μέσα για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων, οι οποίοι είναι απλοί εργαζόμενοι και δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρική πτώχευση, ούτε έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Υπογραμμίζεται ότι ορισμένοι εκ των ναυτικών αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται με τον εγκλωβισμό τους στα πλοία, ενώ ήδη εξαντλούνται ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το φαγητό και το νερό.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2019


Προς τους κ. Υπουργούς :

Εξωτερικών

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


Θέμα : Ανάγκη αποφασιστικής παρέμβασης για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Τζιμπουτί.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου χρεοκόπησε η ναυτιλιακή εταιρία Probalk συμφερόντων Μαλαισίας, με αποτέλεσμα δύο πλοία της που βρίσκονταν ανοικτά του Τζιμπουτί να κατασχεθούν από το προαναφερθέν κράτος. Στους ναυτικούς διαφόρων υπηκοοτήτων που εργάζονταν στα δύο πλοία (με τα ονόματα Πτολεμαίος και Αρίμπας) δόθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα για να αποχωρήσουν για τις πατρίδες τους. Εξαίρεση αποτέλεσαν πέντε Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι κρατούνται παράνομα από τον τοπικό λιμενάρχη, με το αιτιολογικό ότι σε περίπτωση που τους επιτραπεί η αποχώρηση, τα πλοία θα μείνουν ακυβέρνητα. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ρηματικές διακοινώσεις, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή οι πέντε Έλληνες ναυτικοί διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης μέσα στα πλοία, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή και βασικές για τη ζωή τους ιατρικές εξετάσεις.


Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει άμεσα να εξετάσει όλες τις δυνατότητες πίεσης για τον επαναπατρισμό των ναυτικών.


Επειδή οι Έλληνες ναυτικοί κινδυνεύουν με μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους εάν δεν επαναπατριστούν άμεσα.


Επειδή είναι προφανές ότι τα εμπόδια που θέτει το Κράτος του Τζιμπουτί δεν συνάδουν με τα όσα προβλέπει το διεθνές εταιρικό ναυτικό δίκαιο σε σχέση με τις ναυτιλιακές εταιρίες που πτωχεύουν.


Επειδή το Ελληνικό κράτος δεν θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την άτυπη ομηρία των πέντε Ελλήνων ναυτικών.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :


Πως θα παρέμβουν ώστε να εξασφαλιστεί ο άμεσος επαναπατρισμός από το Τζιμπουτί των πέντε Ελλήνων ναυτικών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί παράνομα και με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βασιλικός Βασίλειος

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Καλαντάρι Χαρά

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Χριστίδου Ραλλία

bottom of page