top of page

Δημόσια παραδοχή του ΥπΠοΑ ότι οι μεταλλευτικές περιοχές της eldorado είναι γεμάτες αρχαία




Μετά από πίεση σχεδόν ενός χρόνου και κατόπιν αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων το Υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται δημόσια ότι στις μεταλλευτικές περιοχές της Ελληνικός Χρυσός υπάρχουν πέντε καταγεγραμμένοι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι καλύπτουν τις περιόδους από την κλασική αρχαιότητα, τους μακεδονικούς κι ελληνιστικούς χρόνους και φτάνουν μέχρι την βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο.



Από τους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους, σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/366841/1543 και ημερομηνία έκδοσης 4/8/2020, προκύπτει ότι οι δύο βρίσκονται στις Σκουριές στις θέσεις “Σκουριές” και “Κόνιαρη”, ένας στην Ολυμπιάδα, εντός του χώρου ευθύνης της Ελληνικός Χρυσός, στον οποίο έχει ανακαλυφθεί ένα συγκρότημα ελληνιστικών κτιρίων και δύο στο Στρατώνι και συγκεκριμένα στις θέσεις “Καρακόλι”, όπου έχει ανακαλυφθεί ένα Οθωμανικό φρούριο , και “Πλατεία 53” , όπου βρέθηκε τμήμα αγροικίας του 4ου αιώνα π.χ.



Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι, όμως, έχουν αφεθεί στην ασυδοσία της εταιρίας, με την συναίνεση του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εκτός από την απόφαση του για απόσπαση των αρχαιοτήτων των Σκουριών, (για να δημιουργηθεί το ανοικτό εξορυκτικό όρυγμα της Eldorado), της έχει παραδώσει και τα ευρήματα και της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου .



Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο ως προς την Ολυμπιάδα : “Η μελέτη ανάδειξης του συγκροτήματος αυτού, που περιλαμβάνει ως επί το πλείστον κεραμικούς κλιβάνους, πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Η μελέτη και η υλοποίησή της θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε”. Ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους του Στρατωνίου στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι :”Στη θέση που εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες πρόκειται να γίνουν φυτεύσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στη μελέτη που αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. θα συμπεριληφθεί και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων”.



Κατακεραυνώνουμε στο πλαίσιο αυτό ως απαράδεκτη την εκχώρηση πέντε αρχαιολογικών χώρων στην Ελληνικός Χρυσός, πρόκειται για πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει στην Χαλκιδική, στην Ελλάδα και στην ανθρωπότητα κι όχι στην Eldorado Gold και ζητάμε από το Υπουργείο να δώσει, άμεσα, πρόσβαση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την φωτογραφική απεικόνιση όλων των χώρων, ώστε να αποτραπεί τυχόν αλλοίωσή τους από τις μεταλλευτικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.

Comments


bottom of page