top of page

Το Υπ. Εργασίας επιχειρεί να κοροϊδέψει μια κοινωνία που υποφέρει από τεράστιες στεγαστικές ανάγκες.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να κοροϊδέψει μια κοινωνία που υποφέρει από τεράστιες στεγαστικές ανάγκες
Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής. 20.12.2022


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, με ένα από τα τελευταία νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Σπίτι μου», το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να κοροϊδέψει μια κοινωνία που υποφέρει από τις τεράστιες στεγαστικές ανάγκες και να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις των πλειστηριασμών, των κορακιών των τραπεζών και των Πάτσηδων που έχει στις τάξεις των Βουλευτών της.


Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, έχετε πραγματική εικόνα της φούσκας των ενοικίων που ζούμε σήμερα; Ποιο είναι το πρόβλημα των ανθρώπων που ψάχνουν σπίτι σήμερα; Ένα και μοναδικό. Η ασύστολη και ασύδοτη αισχροκέρδεια που πηγάζει από τις μαζικές αγορές ακινήτων από funds και από εταιρείες real estate για την εκμετάλλευσή τους μέσα από τη στρεβλή διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν οι τράπεζες και οι θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που έχουν συστήσει. Τι έχει συμβεί; Έχετε επιτρέψει τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης στέγης κι έχετε επιτρέψει την αλματώδη άνοδο των ενοικίων μέσα από την αισχροκέρδεια των μεγάλων εταίρων που αγοράζουν, ανακαινίζουν και τελικά λειτουργούν σαν άτυπα ξενοδοχεία μέσα στις πόλεις μας, μισθώνοντας ολόκληρες οικοδομές μέσα από αυτές τις πλατφόρμες.


Λέτε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δώσει πρόσβαση σε στέγη σε νέους από τη μια και ταυτόχρονα θα αυξήσετε το διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα ώστε να χαμηλώσουν τα ενοίκια μέσα από την προσφορά «κοινωνικής» στέγης. Η συνταγή σας όμως είναι τελείως αποτυχημένη και στις δύο κατευθύνσεις. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο λέτε ότι θα δώσει δάνεια μέσω της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ δηλαδή, πόσους δικαιούχους τελικά θα καλύψει; Εμείς λέμε ότι πάνω από 2.000-2.500 χιλιάδες δεν θα καλύψει. Πόσες είναι όμως οι οικογένειες σήμερα με άμεσες στεγαστικές ανάγκες; Πάνω από 200.000. Με τι όρους θα δοθούν αυτά τα δάνεια; Ποια θα είναι η συμμετοχή των κερδοσκοπικών εμπορικών τραπεζών σε αυτή τη διαδικασία; Οι πόροι που θα μπουν στο πρόγραμμα εκ μέρους του δημοσίου θα είναι πραγματικά χρήματα ή θα ληφθεί δάνειο μέσω μόχλευσης; Θα υπάρχει προστασία επιτοκίου; Θα υπάρχει προστασία των ανθρώπων που θα λάβουν αυτά τα δάνεια από τα κοράκια των τραπεζών;


Απαντήσεις δεν πήραμε. Αλήθεια, πραγματικά γιατί δεν παρεμβαίνετε στους πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί; Πάλι δεν πήραμε απάντηση. Αλήθεια, γιατί δεν χρησιμοποιείτε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Πάλι δεν παίρνουμε απάντηση. Αντιθέτως μαθαίνουμε ότι θα δώσετε 100 εκατομμύρια στην «Ελληνικός Χρυσός» από το Ταμείο Ανάκαμψης και 600 εκατομμύρια θα πάρει από την Τράπεζα Πειραιώς.


Δεύτερο ζήτημα η λεγόμενη κοινωνική αντιπαροχή του νομοσχεδίου. Λέτε ότι θα δώσετε οικόπεδα ή παλιά ακίνητα σε εργολάβους για να κτίσουν ή να ανακατασκευάσουν κατοικίες τις οποίες θα μισθώνουν αργότερα σε ανθρώπους σε αναζήτηση στέγης. Η πρόβλεψη αυτή είναι ή δεν είναι εκτός τόπου; Κι αν κρύβεται από πίσω της το ξεπούλημα ακινήτων φιλέτων του δημοσίου έναντι πινακίου φακής; Πώς το διασφαλίζετε αυτό; Το δημόσιο δεν εμπλέκεται πουθενά σε αυτή την ιστορία. Γιατί πραγματικά ποια κατασκευαστική εταιρεία θα κτίσει σήμερα σπίτια με αντιπαροχή με αυτό το κόστος της κατασκευής για να τα νοικιάζει μετά με κοινωνικούς όρους και όχι με μη κερδοσκοπικούς; Αλήθεια τα πιστεύετε αυτά που λέτε;


Τρίτη αυταπάτη του νομοσχεδίου, το ζήτημα της επιδότησης ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών για κοινωνική μίσθωση. Λέτε ότι θα δίνετε 10.000 ευρώ σε όποιον θέλει να ανακαινίσει το σπίτι του για να το νοικιάσει μετά ως κοινωνική κατοικία. Η κυβέρνηση και εδώ είναι εκτός τόπου και χρόνου και δείχνει και άγνοια για την αγορά. Ξέρετε πόσα μπορεί να βγάλει κάποιος ενοικιάζοντας μια κατοικία 100 τετραγωνικών, όπως αναφέρεται στις διατάξεις σας, με αντικειμενική αξία 300.000 σε ένα χρόνο μέσα από μία πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης; Ακόμα και τα διπλάσια χρήματα μπορεί να εισπράξει. Άρα, λοιπόν τα ποσά που επικαλείστε δεν αποτελούν κίνητρο. Αντιθέτως αντικίνητρο είναι. Εμείς σας επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι η λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των Ελλήνων σήμερα βρίσκεται στον έλεγχο της αισχροκέρδειας, της φοροαποφυγής και της απάτης μέσω της στρέβλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης για εταιρικούς και εμπορικούς σκοπούς.


Υπάρχουν ολόκληρες πολυκατοικίες που έχουν αγοραστεί από εταιρείες οι οποίες έχουν γίνει ξενοδοχεία και που στα χαρτιά δηλώνονται ως κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ελεγχθεί άμεσα το φαινόμενο. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθεί τώρα μια «τράπεζα στέγης» στην οποία να συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα ακίνητα του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημοσίου και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την ένταξη των διαμερισμάτων ιδιωτών προς αυτή τη δεξαμενή, κίνητρα φοροελάφρυνσης, κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης, κίνητρα εγγυημένου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν να ενταχθούν. Και βέβαια, σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις, θα πρέπει να μελετήσουμε μοντέλα προστασίας των ενοικιαστών που εφαρμόζονται στο εξωτερικό είτε με πλαφόν βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά περιοχή είτε με πλαφόν στο ύψος του ενοικίου ανά περιοχή, όπως, παραδείγματος χάρη, ισχύει στο Παρίσι.


Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω το εξής. Τα προβλήματα από την εκτόξευση του κόστους της κατοικίας δεν είναι μόνο κοινωνικά, αρχίζουν να γίνονται και οικονομικά. Στην επαρχία σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε αγροτικές περιοχές, η κρίση των ενοικίων έχει επιφέρει κρίση στην προσφορά εργασίας. Ένας από τους σημαντικούς λόγους που οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους και στον τουρισμό, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, είναι η αδυναμία εξεύρεσης στέγης για το προσωπικό αυτό. Εάν δεν παρέμβουμε λοιπόν στο πρόβλημα, η κρίση αυτή θα εξαπλωθεί σε όλη την οικονομική δραστηριότητα, με κίνδυνο κατάρρευσης και των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων. Σας ευχαριστώ.

Comentários


bottom of page