top of page

Σας καταθέτουμε και το στικάκι με τη μελέτη του Δήμου Σιθωνίας για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων τουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Σας καταθέτουμε και το στικάκι με τη μελέτη του Δήμου Σιθωνίας για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων του και σας ζητάμε να επιταχύνετε τη διαδικασία.


Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”. Ολομέλεια Βουλής. 25.11.2021
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το νομοσχέδιο που συζητάμε έρχεται σε μια ζοφερή περίοδο για την κτηνοτροφία στη χώρα μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σήμερα η κτηνοτροφία στην Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε κλάδο προς εξαφάνιση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια έχει πισωγυρίσει κυριολεκτικά και επικίνδυνα σε σχέση με τη στήριξη του κτηνοτροφικού μας προϊόντος και η κυβέρνηση αυτή έχει απαξιώσει πλήρως κάθε προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για βελτίωση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας.


Προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να διχάσετε τους κτηνοτρόφους. Τους εγκαταλείψετε πλήρως εδώ και δύο χρόνια αφήνοντας τους στη μοίρα τους να παλέψουν με το ράλι των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων. Τώρα τους εύχεστε «καλό κουράγιο» αντί να τους στηρίξετε στο τεράστιο πραγματικά πρόβλημα του κόστους της ενέργειας που μαστίζει την κτηνοτροφική παραγωγή. Κάθε φορά η απάντησή σας είναι ίδια: Φταίνε οι διεθνείς αγορές. Για τις ζωοτροφές μας είπατε ότι φταίει η Κίνα. Για το ρεύμα μας λέτε ότι φταίει η Ρωσία λόγω της ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου. Και το ερώτημα είναι ένα: Αν όλα αυτά είναι έτσι και δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση, τότε εσείς γιατί κυβερνάτε;


Πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι πολλές περιοδείες και συναντήσαμε το σύνολο των φορέων των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής. Τα προβλήματά τους είναι πάρα πολλά. Η αδυναμία χωροθέτησης σταβλικών εγκαταστάσεων και η απουσία σχεδίων βόσκησης είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της κτηνοτροφίας του Νομού. Τι κάνετε εσείς εδώ και δυόμισι χρόνια για τα προβλήματα αυτά; Τίποτα. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον.


Σας ζητάνε οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής χωροθέτηση. Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή διαδικασία; Στο μηδέν. Σταβλικές εγκαταστάσεις είκοσι και τριάντα ετών βρίσκονται στον αέρα γι’ αυτόν τον λόγο. Εσείς πετάτε το μπαλάκι στους Δήμους της Χαλκιδικής, οι οποίοι δεν έχουν επικαιροποιημένα ή καθόλου γενικά πολεοδομικά σχέδια. Δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει ούτε η κτηνοτροφία ούτε η κτηνοτροφική μεταποίηση. Δόθηκε καμιά βοήθεια στους Δήμους για να τα καταρτίσουν; Όχι. Αφήνετε απλώς τους κτηνοτρόφους στην τύχη τους.


Και δεύτερο πρόβλημα: Οι βοσκότοποι. Δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα για την κατάρτιση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Χαλκιδική δεν έχει οριοθετημένα βοσκοτόπια με αποτέλεσμα να χάνονται επιδοτήσεις, να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και να χάνεται η σύνδεση της κτηνοτροφίας με την τοπική βιοποικιλότητα. Αδιαφορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αδιαφορεί και το Υπουργείο. Αδιέξοδο, λοιπόν, για τον κτηνοτρόφο.


Ο Δήμος Σιθωνίας για παράδειγμα έχει καταθέσει από τον Σεπτέμβριο τη μελέτη για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων του. Γιατί ακόμη δεν έχει εγκριθεί; Πού καθυστερεί; Στην υποστελέχωση των υπηρεσιών; Στην απουσία πολιτικής βούλησης; Σας καταθέτουμε και το στικάκι με τη μελέτη και σας ζητάμε να επιταχύνετε τη διαδικασία παρακαλώ. (Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Κυριακή Μάλαμα καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν USB, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Η Σιθωνία έχει παραδοσιακή εκτατική κτηνοτροφία, έχει αυτόχθονες φυλές βοοειδών. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δείτε τη μελέτη και να επιταχύνετε τη διαδικασία. Θα αφήσετε πραγματικά όλο αυτό το πράγμα να χαθεί μέσα στη γραφειοκρατία; Οι κτηνοτρόφοι, ο Δήμος, όλοι ζητούν επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.


Ποτέ άλλοτε η κτηνοτροφία στη χώρα μας δεν βρέθηκε σ’ αυτήν την κατάσταση θεσμικής αδιαφορίας. Την αντιλαμβάνεστε ως πρόβλημα και όχι ως μοχλό ανάπτυξης την κτηνοτροφία. Εμείς λέμε ότι πρέπει άμεσα να τρέξει ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης της κτηνοτροφικής παραγωγής. Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία και πόροι για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους, για να ανανεώσουν τον παραγωγικό τους εξοπλισμό και κυρίως για να μπορέσουν να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους.


Σας ακούσαμε να θριαμβολογείτε για την αύξηση της τιμής της αγοράς του γάλακτος από τις βιομηχανίες προς τους κτηνοτρόφους. Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια. Πέρα από το γεγονός ότι η όποια αύξηση έχει εξανεμιστεί από το ράλι των τιμών των εφοδίων και της ενέργειας, δεν μας λέτε τίποτα για την αύξηση των κρουσμάτων νοθείας στη φέτα από μεγάλες επιχειρήσεις. Ξέρετε τι πλήγμα είναι αυτό για τον κτηνοτρόφο; Ξέρετε τι σημαίνει η νοθεία στο γάλα; Πόσο μας κοστίζουν ελληνοποιήσεις; Το έχετε σκεφτεί ποτέ; Ξέρετε πόσα χρήματα χάνει ο μικρός κτηνοτρόφος από αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση;


Εμείς, λοιπόν, σας καλούμε και πάλι αντί να διαφημίζετε ως τομή το παρόν νομοσχέδιο να μελετήσετε καλύτερα τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να προσέλθετε με ειλικρινή διάθεση για την επίλυσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, με το τέλος της διακυβέρνησής σας θα έχει επέλθει και το τέλος της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Δεν φτάνει μόνο να λέμε πόσο ποιοτικά είναι τα ελληνικά προϊόντα και να φωτογραφιζόμαστε μπροστά στις εκθέσεις. Πρέπει να τα στηρίζουμε και στην πράξη και κυρίως πρέπει να δουλέψουμε με γνώμονα τις ανάγκες του κτηνοτρόφου και όχι για τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο που επιδιώκουν πραγματικά την υποβάθμιση της ελληνικής ποιοτικής κτηνοτροφίας. Σας ευχαριστώ.


Comments


bottom of page