top of page

Γαλάζιο κράτος επιτελικής ανικανότητας και πολυεπίπεδης κοροϊδίας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Γαλάζιο κράτος επιτελικής ανικανότητας και πολυεπίπεδης κοροϊδίας.


Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”. Ολομέλεια Βουλής. 17.1.2022

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε αποτελεί μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια να βαφτίσετε το αποτυχημένο γαλάζιο σύστημα κυβέρνησης με έναν ακόμη πιο εύσχημο τίτλο. Πριν από τρία χρόνια προσδώσατε στο κράτος των «γαλάζιων ακρίδων» τον βαρύγδουπο τίτλο του «επιτελικού κράτους». Το κράτος αυτό, το μπλε, απέτυχε οικτρά να διαχειριστεί τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Εγκλωβιστήκαμε στα χιόνια; Εγκλωβιστήκαμε. Καήκαμε; Πλημμυρίσαμε; Πλημμυρίσαμε. Ξεμείναμε από φάρμακα. Και, τραγικό, απεβιώσαμε εκτός ΜΕΘ. Κι όλα αυτά με ποιον υπεύθυνο; Το επιτελικό αυτό κράτος.


Σήμερα λοιπόν αλλάζετε το όνομα για να κρύψετε την αποτυχία σας και περνάμε στο κράτος της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», άλλος ένας βαρύγδουπος τίτλος. Η προσπάθειά σας αυτή είναι βέβαια άκρως υποκριτική. Καμία πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δεν προτίθεστε να αναγνωρίσετε. Αντίθετα, παραμένετε άκρως συγκεντρωτικοί και προσκολλημένοι στην εξουσία. Καμία προσπάθεια θεσμικής αποκέντρωσης δεν πρόκειται να κάνετε, ειδικά τώρα στο παραπέντε της πτώσης σας από την εξουσία.


Τι κάνατε όμως όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνήσατε; Ενισχύσατε ή αποδυναμώσατε την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση; Την αποδυναμώσατε βέβαια. Βάλατε τους γαλάζιους δημάρχους, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες να σας λιβανίζουν, στην κυριολεξία να σας λιβανίζουν. Καταστήσατε τους αιρετούς χειροκροτητές σας. Αλλά το συνολικό έργο των στελεχών σας, από τους υπουργούς μέχρι τους αυτοδιοικητικούς και τους συντονιστές των αποκεντρωμένων διοικήσεων, είναι ένα μηδενικό στην καλύτερη περίπτωση, και στην χειρότερη ό,τι πιο αρνητικό.


Στη συντριπτική πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα ουσιαστικό έργο, πέρα από ζαρντινιέρες και πεζοδρόμια, κι αυτά λίγα. Δεν έχει ωριμάσει ούτε ένας φάκελος. Επί τρεισήμισι χρόνια οι γαλάζιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο στέλνοντας τους φακέλους ο ένας στον άλλον και όταν έρχεται η δύσκολη ώρα ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον. Για να φτιαχτεί ένα γεφύρι, για να συμμορφωθεί ένα ρέμα, για να προχωρήσει ένα έργο οι ρυθμοί που κινείστε συνολικά είναι ρυθμοί χελώνας.


Εδώ θα φέρω κι ένα παράδειγμα όσον αφορά το γεφύρι που έχει καταντήσει γεφύρι της Άρτας, το γεφύρι της Συκιάς, που εδώ και δυόμισι χρόνια λέτε «Μα είναι έτοιμο, τελείωσε», σας φέρνουμε φωτογραφίες ότι δεν έχει γίνει τίποτα και εσείς συνεχίζετε να μας κοροϊδεύετε και να μας λέτε «έτοιμο είναι». Και βέβαια αυτό που φέρνω ως παράδειγμα, ισχύει για όλα αυτά τα έργα.


Έχουμε, λοιπόν, στο γραφείο μας δεκάδες φακέλους έργων που βαλτώνουν επειδή ένας γαλάζιος πετάει στην κυριολεξία το θέμα στον άλλον ή πετάει αετό. Δήμοι, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις επιδίδονται σε ένα πάρτι πολυεπίπεδης κοροϊδίας του πολίτη, του επαγγελματία, του δημότη. Αυτό είναι το γαλάζιο κράτος της επιτελικής ανικανότητας και της πολυεπίπεδης κοροϊδίας. Έχετε αποτύχει οικτρά στη διακυβέρνησή σας από την κορυφή μέχρι τη βάση και στις εκλογές αυτές θα εισπράξετε βεβαίως και το ανάλογο αποτέλεσμα.


Η υποκρισία σας όμως έχει αγγίξει πραγματικά τα όρια. Με τον νόμο της απλής αναλογικής για την τοπική αυτοδιοίκηση είχαμε βάλει τις βάσεις για ένα πραγματικό σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με κέντρο το Δημοτικό Συμβούλιο και τις ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες που προβλέπαμε για τη λειτουργία του. Εσείς, όμως, μαζί με τους γαλάζιους δημάρχους σας δεν το θέλατε αυτό. Θέλετε ένα πλαίσιο απολύτως ελεγχόμενο για να μπορείτε να κάνετε απευθείας αναθέσεις στους δήμους, χωρίς τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Έτσι νομοθετήσατε κατασκευασμένες πλειοψηφίες στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, για να μπορείτε να κάνετε το «γαλάζιο» σας πάρτι.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό σας έκτρωμα και τώρα ψάχνετε πώς θα αλλάξετε τον νόμο, όχι για να συμμορφωθείτε με τις δημοκρατικές επιταγές. Όχι βέβαια, αλλά για να ξεγελάσετε το Συμβούλιο της Επικρατείας και να συνεχίσετε το «γαλάζιο» σας πάρτι, με κεφαλαία επαναλαμβάνω.


Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στο θέμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Εμείς λέμε ότι πρέπει να προκηρυχτούν άμεσα μόνιμες θέσεις στους δήμους και να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια κράτησαν όρθιο τον κοινωνικό ιστό μέσα από αυτή τη σκληρή δουλειά τους. Ακούσαμε τον Υπουργό να τοποθετείται στα όρια του χαιρέκακου, θα έλεγα, για την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να βρεθεί η λύση που θα αναγνωρίσει την προσφορά αυτών των ανθρώπων με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς αιφνιδιασμούς και κυρίως χωρίς στοχεύσεις σε τυχόν κομματικές λογικές που ενδεχομένως να θέλει προεκλογικά να υπηρετήσει η κυβέρνησή σας.


Τέλος, αν πραγματικά θέλετε να υπηρετήσετε ένα λειτουργικό κράτος, ένα κράτος με σεβασμό στους θεσμούς και στις λειτουργίες τους, ανακοινώστε τώρα, άμεσα την ημερομηνία των εκλογών, όπως σας το ζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και σταματήστε να παίζετε επικοινωνιακά με αυτά τα δήθεν παιχνιδάκια που μας φέρνετε εδώ και εκεί. Δεν πρόκειται να σας σώσουν αυτά, να το ξέρετε. Η ετυμηγορία των πολιτών θα είναι εκκωφαντική και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Όσο κι αν γαντζώνεστε στις καρέκλες, δεν πρόκειται να διασωθείτε πολιτικά.

Comments


bottom of page