top of page

Εκατομμύρια στα κανάλια την ώρα που η οικονομία βυθίζεται.Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.” Ολομέλεια Βουλής 17.2.2021
Κυρίες για κύριοι βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο γεμάτο δώρα για τους καναλάρχες, την ώρα που η ενημέρωση στη χώρα τείνει να γίνει υπόθεση του Μαξίμου, των διορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού, των μετακλητών με τις ειδικές συμβάσεις και τα πολύ υψηλά μισθολόγια, των εξωτερικών παραγωγών με τα υπέρογκα κόστη κι όλα αυτά στην ΕΡΤ. Και φυσικά, των μεγάλων συμφερόντων που ελέγχουν το οπτικοακοουστικό τοπίο συνολικότερα.


Τα αποτελέσματα αυτής της διολίσθησης της ενημέρωσης σε μοντέλα λατινοαμερικανικού τύπου, την είδαμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στο θυροκολλημένο ραβασάκι της ΕΡΤ, με το οποίο έπεσε γραμμή να θαφτεί κυριολεκτικά το ικαριώτικο κορονοπάρτι του πρωθυπουργού. Με το ίδιο χυδαίο ραβασάκι δόθηκε όμως μία δεύτερη γραμμή, αυτή του να θαφτούν οι φωτογραφίες με τις αβρότητες ανάμεσα στον κύριο Λιγνάδη, τον Πρωθυπουργό και την κυρία Μενδώνη.


Θα έπρεπε κυριολεκτικά να ντρέπεστε για το γεγονός ότι μεταβάλλατε την ΕΡΤ σε “ντουντούκα” άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του θεσμικού καπελώματος της λειτουργίας της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τον Πρωθυπουργό, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το δεύτερο ζήτημα που θα ήθελα να θέσω, γιατί μας έχει θορυβήσει ιδιαίτερα, είναι το γεγονός του κατάπτυστου ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού star για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου από τον κύριο Λιγνάδη. Ο τίτλος του ρεπορτάζ “γνωστός σκηνοθέτης στο μάτι του κυκλώνα για το τίποτα” αποτελεί ντροπή για την ελληνική τηλεόραση.


Οι κατάπτυστες ατάκες του ρεπορτάζ, σας τις διαβάζω και ντρέπομαι, “έχει παραγραφεί το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου” ή “οι καταγγελίες εναντίον του σκηνοθέτη πέφτουν στο κενό”, αποτελούν μνημείο αθλιότητας και σας ρωτάμε : θα παρέμβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Θα τιμωρήσει τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό για την αθλιότητα αυτή, με την οποία ντράπηκε ακόμη και η ντροπή ή θεωρείτε ότι αρκεί η συγγνώμη της τηλεπαρουσιάστριας στο βραδινό δελτίο;

Αυτό όμως είναι το τηλεοπτικό τοπίο που θέλετε, γι’ αυτό το λόγο μοιράζετε απλόχερα δώρα στους καναλάρχες. Με το παρόν νομοσχέδιο όχι απλά δεν θα τιμωρηθεί ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός, αλλά θα ευνοηθεί, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι, με τις διατάξεις για την απαλλαγή από την δόση που θα έπρεπε να καταβληθεί για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά κι από την δυνατότητα που τους δίνετε για μείωση του προσωπικού και για αντικατάσταση εργαζόμενων με εργολαβικούς. Και σας ρωτάμε, γιατί χαρίζεται 3,5 εκατομμύρια σε κάθε καναλάρχη απαλάσσοντάς τον από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τιμήματος για την χορήγηση της άδειας του; Όταν η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το απόλυτο κενό, γιατί μειώνετε τους εργαζόμενους από 400 σε 360; Αυτές οι ρυθμίσεις, προφανώς, είναι η συνέχεια της λίστας “Πέτσα”. Δωράκια για να παρέχεται επικοινωνιακή ασυλία στους κυβερνητικούς φίλους.


Θα ήθελα να σταθώ, επίσης, στο ζήτημα του 1,5% επί του τζίρου των συνδρομητικών παρόχων για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου. Το πρώτο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια της πανδημίας έχετε αφήσει τους μεγάλους του διαδικτύου εντελώς εκτός φορολογικού πλαισίου. Δεν τολμάτε να φορολογήσετε το Netflix κι όσες άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες δραστηριοποιούνται τη χώρα, την ώρα που η συγκεκριμένη αγορά διογκώνεται και το χρήμα που διακινείται είναι τεράστιο.


Συνεπώς, υπό αυτή την έννοια το 1,5% για τον ελληνικό κινηματογράφο φαντάζει πάρα πολύ λίγο επί ενός τεράστιου αφορολόγητου τζίρου. Το δεύτερο ζήτημα είναι το ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν πάει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά στο ΕΚΟΜΕ, το οποίο εκτός από τις κινηματογραφικές παραγωγές χρηματοδοτεί και παραγωγές σήριαλ ιδιωτικών καναλιών, δηλαδή πάλι δωράκια στα ιδιωτικά κανάλια.


Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι ο θεματοφύλακας του ελληνικού κινηματογράφου. Σας κατέθεσε την αντίθεσή του με την συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι άνθρωποι του ελληνικού κινηματογράφου σας κατακρίνουν για την απόφαση σας αυτή. Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών σας εγκαλεί για το ίδιο θέμα, γιατί δεν τους ακούτε; H FERA, που έχει μέλη 48 οργανισμούς, 33 χώρες και 20.000 ευρωπαϊους σκηνοθέτες επιβεβαιώνει με την επιστολή της τα επιχειρήματα του ελληνικού κινηματογραφικού κόσμου που προειδοποιεί για την αποδυνάμωση των ελληνικών παραγωγών και στο εθνικό επίπεδο, αλλά και στις αγορές, με τον τρόπο που θέλετε να ενσωματώσετε την συγκεκριμένη Οδηγία.


Εμείς σας λέμε ενισχύστε τον ελληνικό κινηματογράφο, τις παραγωγές ελληνικών ταινιών, όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τώρα που ο πολιτισμός κινδυνεύει κυριολεκτικά με αφανισμό. Σταματήστε να απαξιώνεται θεσμούς, να λειτουργείτε ως θεματοφύλακες συμφερόντων κι ακούστε τους ανθρώπους του πολιτισμού που σας εγκαλούν για το σύνολο της διαχείρισης σας στο πεδίο του πολιτισμού και πριν την πανδημία και κατά τη διάρκεια της.


Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω για ακόμα μία φορά την θλίψη μου για την κατάντια σας σε σχέση με το θέμα της ΕΡΤ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το μαύρο της παράταξης σας στην ΕΡΤ, τότε που όλος ο κόσμος είχε αντιδράσει. Πάντοτε βλέπατε τη δημόσια τηλεόραση σαν μαγαζί σας. Τότε φτιάξατε το έκτρωμα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ. Και καλεστήκαμε εμείς το 2015 να στήσουμε ξανά την ΕΡΤ3, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ Sat, την ΕΡΤ HD, όλα τα ραδιόφωνα, με όλους τους εργαζόμενους κι όλα αυτά επάνω στα συντρίμμια μιας καταστροφής που προκαλέσατε εσείς.


Θα ήθελα επίσης να επισημάνω, πράγμα που φαίνεται ότι το ξεχνάτε, ότι οι διεργασίες για την ψηφιακή μετάβαση είχαν γίνει επά κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Η πρώτη πρόβα τζενεράλε, το πρώτο δοκιμαστικό της Ertflix έγινε το 2018, οι εξωτερικές παραγωγές κι όλο το μισθωμένο πρόγραμμα, ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ, γίνανε το 2018 - 2019.

Και τώρα όμως δεν έχετε αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Πάλι θέλετε να καταντήσετε την δημόσια τηλεόραση ξανά κυβερνητικό σκιάχτρο και ίσως να την αποδυναμώσετε κιόλας. Δεν διδάσκεστε από το παρελθόν σας κι επανέρχεστε στις ίδιες μεθόδους.


Σας ευχαριστώ

Comentários


bottom of page