top of page

Η κυβέρνηση πέφτει πάνω στις επικουρικές συντάξεις των πολιτών κυριολεκτικά σαν γύπας.



Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής 31.8.2021


- Η κυβέρνηση πέφτει πάνω στις επικουρικές συντάξεις των πολιτών κυριολεκτικά σαν γύπας. Με αδημονία και αδηφαγία που θα την ζήλευε ακόμη κι ο λύκος της wall street.


- Φτιάχνετε ένα ταμείο, του περνάτε όλους τους πόρους των επικουρικών συντάξεων και διορίζετε πέντε χρηματιστές για να παίξουν αυτά τα λεφτά στο τζόγο.


- Θα πει κάποιος ότι λέμε υπερβολές. Άρθρο 3 : ορίζεται ότι το ταμείο αυτό θα χρησιμοποιεί τα λεφτά των επικουρικών συντάξεων για να προχωράει σε επενδύσεις, με την έννοια της τοποθέτησης κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και ακίνητα.


- Ποιοι θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν ποιες μετοχές θα αγοραστούν; Το αποκαλύπτουν τα άρθρα 24 και 28 του νομοσχεδίου. Θα το αποφασίζουν πέντε χρηματιστές και κανένας άλλος.


- Θα λογοδοτούν αυτά τα άτομα πουθενά; Όχι. Θα ελέγχονται από κανέναν; Όχι.


- Κι αν παίξουν τα λεφτά του κόσμου και τα χάσουν τι γίνεται μετά; Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου. Αν αστοχήσουν οι χρηματιστές στις επιλογές των επενδύσεων τους, τότε θα έρθει το κράτος να καλύψει την χασούρα.


- Το πιο εξοργιστικό μέσα σε όλο αυτό είναι ότι για να φτιάξει η κυβέρνηση αυτό το ταμείο αποψιλώνει τον ΕΦΚΑ από 100 άτομα.


- Το Υπουργείο Εργασίας κλείνει το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στα Νέα Μουδανιά για να στελεχώσει με 100 υπαλλήλους το ταμείο που θα παίζει τα λεφτά των συντάξεων μας στο χρηματιστήριο.



Το πλήρες κείμενο της ομιλίας :


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα δείχνει η κυβέρνηση, με το παρόν νομοσχέδιο, με ποιους ακριβώς είναι. Επιμένει το Υπουργείο Εργασίας να παρουσιάζει στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τον γενικευμένο σάλο, παρά την αγανάκτηση για την αποτυχία του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα, ένα σχέδιο νόμου που παραδίδει τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στα χέρια των χρηματιστών. Επιστρατεύετε κάθε λογής μύθευμα, κάθε λογής προπαγάνδα για να κρύψετε από τον ελληνικό λαό αυτό που πραγματικά γράφει το νομοθέτημά σας. Να το πούμε με απλά λόγια για να το καταλάβει ο κόσμος. Φτιάχνετε ένα ταμείο, του περνάτε όλους τους πόρους των επικουρικών συντάξεων και διορίζετε πέντε χρηματιστές για να παίξουν αυτά τα λεφτά στο τζόγο. Απλά και κατανοητά.

Θα πει κάποιος ότι λέμε υπερβολές. Άρθρο 3 : ορίζεται ότι το ταμείο αυτό θα χρησιμοποιεί τα λεφτά των επικουρικών συντάξεων για να προχωράει σε επενδύσεις, με την έννοια της τοποθέτησης κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και ακίνητα. Δηλαδή, θα τοποθετεί το ταμείο τα λεφτά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων σε μετοχές, σε παράγωγα, σε χρηματοπιστωτικά πακέτα και σε χαρτοφυλάκια real estate. Μήπως μας θυμίζει κάτι αυτό; Τα δομημένα ομόλογα ίσως, που έριξαν τα ασφαλιστικά ταμεία στα βράχια και έκαναν κυριολεκτικά σκόνη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Τα ξεχάσαμε; Πάλι η Νέα Δημοκρατία δεν κυβερνούσε τότε; Λεφτά που παίχτηκαν σε παράγωγα και έγιναν αέρας. Το ίδιο νομοθετείτε και τώρα.

Ποιοι, όμως, θα αποφασίζουν για που θα επενδυθούν, εντός πολλών εισαγωγικών, τα λεφτά των συντάξεων του ελληνικού λαού; Ποιοι, με άλλα λόγια, θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν ποιες μετοχές θα αγοραστούν; Το αποκαλύπτουν τα άρθρα 24 και 28 του νομοσχεδίου. Θα το αποφασίζουν πέντε χρηματιστές και κανένας άλλος. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται απά τις διατάξεις των εν λόγω άρθρων, υπεύθυνα για την επιλογή των επενδύσεων θα είναι τα πέντε άτομα που θα συγκροτούν την επενδυτική επιτροπή του άρθρου 28, τα οποία σύμφωνα με την διατύπωση του νομοσχεδίου, το μόνο που θα πρέπει να διαθέτουν ως προσόν είναι μία απλή πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίων. Δηλαδή θα είναι κοινοί χρηματιστές, σαν εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτυ του χρηματιστηρίου, το οποίο σίγουρα θυμόμαστε όλοι. Θα λογοδοτούν αυτά τα άτομα πουθενά; Όχι. Θα ελέγχονται από κανέναν; Όχι. Κι αν παίξουν τα λεφτά του κόσμου και τα χάσουν τι γίνεται μετά;

Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου και τι λέει; Ότι σε αυτή την περίπτωση, αν αστοχήσουν δηλαδή οι χρηματιστές στις επιλογές των επενδύσεων τους, τότε θα έρθει το κράτος να καλύψει την χασούρα. Με άλλα λόγια, παραδίδουμε τις συντάξεις του κόσμου σε πέντε γρκουπιέριδες του καζίνο και μετά φορτώνουμε το πρόβλημα στην κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή στα συνήθη υποζύγια, δηλαδή στους φορολογούμενους. Κι έχουμε εδώ το εξής παράδοξο. Να πληρώνει ο εργαζόμενος την ασφαλιστική εισφορά του, να την χάνει στα ζάρια ο χρηματιστής και να την ξαναπληρώνει ο ίδιος πολίτης, ως φορολογούμενος πια, για δεύτερη φορά.

Και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: θα έχουν κάποια ευθύνη αυτοί οι χρηματιστές αν τα λεφτά των συνταξιούχων γίνουν σκόνη; Θα ελέγχονται για απιστία, για παράβαση καθήκοντος, για διαφθορά, με δεδομένο ότι θα έχουν την ευχέρεια να ποντάρουν δισεκατομμύρια όπου αυτοί θέλουν; Η απάντηση είναι όχι. Η κυβέρνηση κατασκευάζει ένα πλαίσιο, όπου οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ελέγχονται στην πραγματικότητα από κανένα. Μήπως κι εδώ έχουμε για ακόμα μια φορά την επανάληψη της ιστορίας των δομημένων ομολόγων, όταν κάποιοι διοικητές και στελέχη επικουρικών ταμείων έπαιξαν τα λεφτά των ασφαλισμένων όπου ήθελαν, παρανόμησαν, έχασαν και ποτέ δεν τιμωρήθηκαν; Γιατί δεν κοιτάμε τι συνέβη τότε για να καταλάβουμε από τι κινδυνεύουμε και τώρα;

Η κυβέρνηση πέφτει πάνω στις επικουρικές συντάξεις των πολιτών κυριολεκτικά σαν γύπας. Με αδημονία και αδηφαγία που θα την ζήλευε ακόμη κι ο λύκος της wall street. Και το πιο εξοργιστικό μέσα σε όλο αυτό είναι ότι για να φτιάξει η κυβένρηση αυτό το ταμείο, το οποίο θα διοικείται από τους χρηματιστές, αποψιλώνει τον ΕΦΚΑ από 100 άτομα. Δηλαδή, θα μετατάξει 100 υπαλλήλους από τον δημόσιο φορέα ασφάλισης τον οποίο κατακρεουργεί, κλείνοντας υποκαταστήματα, για να στελεχώσει αυτό το μόρφωμα που θα βρίσκεται τελείως εκτός κάθε δημοσίου ελέγχου.

Σήμερα, για να το ακούσουν οι πολίτες της Χαλκιδικής, το Υπουργείο Εργασίας κλείνει το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στα Νέα Μουδανιά για να στελεχώσει με 100 υπαλλήλους το ταμείο που θα παίζει τα λεφτά των συντάξεων μας στο χρηματιστήριο. Να το ακούσει αυτό ο κόσμος για να καταλάβει πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Οι επικουρικές μας συντάξεις κινδυνεύουν από τους χρηματιστές της κυβέρνησης. Η κοινωνική ασφάλιση κινδυνεύει από τους ολέθριους χειρισμούς του υπουργείου εργασίας, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταρρέουν από την υποστελέχωση, η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της υποβάθμισης που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι εσείς ορέγεστε χρηματιστήρια και επενδύσεις. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τους πολίτες να ενημερωθούν άμεσα για τα σχέδια αυτά, γιατί είναι πολύ πιθανό να κληθούμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε πολύ άσχημες καταστάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο. Σας ευχαριστώ

bottom of page