top of page

Η ΝΔ αποτέλεσε διαχρονικά μία από τις πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν το “πελατειακό κράτος".



Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)”


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το ζήτημα της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα αποτελεί κομβικό θέμα για την λειτουργία του κράτους και για την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Το παράδοξο όμως είναι ότι η κυβέρνηση, η οποία επικαλείται μέσα στο νομοθέτημα της αυτές τις αρχές, έχει κάνει τα πάντα στους 18 μήνες της θητείας της μέχρι σήμερα, για να κουρελιάσει την αξιοκρατία στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Τι να θυμηθεί κανείς; Την διόγκωση της στρατιάς των μετακλητών; Τις εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων του περιβόητου επιτελικού κράτους; Τις τοποθετήσεις διοικητών σε κομβικές υπηρεσίες και θέσεις, χωρίς κριτήρια και χωρίς προσόντα; Άλλωστε, το παραδέχτηκε κι ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών πριν από μερικούς μήνες σε δημόσια τοποθέτηση του, λέγοντας χαρακτηριστικά “και ποιους να βάζαμε; Τους ξένους;”


Η Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε διαχρονικά μία από τις πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν το περιβόητο “πελατειακό κράτος”. Κανείς δεν μπορεί να το ξεχάσει αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, επίσης, είναι η πολιτική δύναμη που επιτέθηκε με μένος στο δημόσιο, που έφερε τις απολύσεις εκπαιδευτικών, υπαλλήλων των πανεπιστημίων, των δημοτικών αστυνομικών, που εισήγαγε την τιμωρητική αξιολόγηση, που συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος και τις υπηρεσίες του.


Σήμερα, με το παρόν νομοσχέδιο, η δεξιά παράταξη επικαλείται την ανάγκη αξιοκρατικής διαδικασίας διορισμών στο δημόσιο. Κάλιο αργά παρά ποτέ θα πούμε εμείς, όμως το νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας δεν αποτελεί κάποια καινοτομία της σημερινής κυβέρνησης. Η επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, μέσα από γραπτό διαγωνισμό, ισχύει ήδη. Το ελληνικό κράτος έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα δεκάδες γραπτούς διαγωνισμούς για την στελέχωση υπηρεσιών και θέσεων της διοίκησης. Κατά συνέπεια, η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου, αυτή του γραπτού διαγωνισμού υφίσταται ήδη από τον ιδρυτικό νόμο του ΑΣΕΠ, τον περιβόητο νόμο “Πεπονή”.


Το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε τη συγκεκριμένη διαδικασία τώρα; Γιατί τους προηγούμενους 18 μήνες η κυβέρνηση αυτή δεν αξιοποίησε αυτή τη διαδικασία επιλογής για τις προσλήψεις που έκανε ή προγραμμάτισε; Γιατί προχώρησε σε διορισμούς χιλιάδων ανθρώπων σε κομβικούς τομείς του κράτους χωρίς αντικειμενικά κριτήρια; Να θυμηθούμε την προκήρυξη για τους ειδικούς φρουρούς ή μήπως την αντίστοιχη για την στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων; Εκεί γιατί κινήθηκαν οι διαδικασίες τελείως εκτός του πλαισίου του ΑΣΕΠ; Αντίθετα, στο θέμα της υγείας, ενώ είχε ολοκληρωθεί απ΄τον Μάιο του 2019 η διαδικασία της προκήρυξης 4700 ιατρών και μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, με αντικειμενικά κριτήρια, εσείς τον ακυρώσατε, λίγους μήνες πριν από την έξαρση της πανδημίας.


Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται από το παρόν νομοσχέδιο είναι εκείνο του εργασιακού μέλλοντος των χιλιάδων συμβασιούχων που στηρίζουν την λειτουργία του κράτους όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα. Τι θα κάνει η Πολιτεία με τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους κι επικουρικούς επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους που σήμερα κρατάνε τη δημόσια υγεία όρθια; Θα τους πετάξουμε σαν στημένες λεμονόκουπες; Τι θα πρέπει να πράξουμε με τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν “οργώσει” κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία μας; Τι θα πρέπει να κάνουμε με τους συμβασιούχους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προσφέρουν στο σύστημα και στην κοινωνία ανελλιπώς εδώ και χρόνια, θα πρέπει να πεταχτούν στον δρόμο; Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι για τις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, θα πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην καταρρεύσει η δημόσια υπηρεσία συνολικά.


Θα ήταν χρησμό να σταθούμε, επίσης, στις ανάγκες που έχει η δημόσια διοίκηση σήμερα, μέσουσης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε κρίσιμες λειτουργίες τους, αντίστοιχα κι οι υπηρεσίες των ΟΤΑ. Στο Νομό Χαλκιδικής για παράδειγμα, το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών είναι υποστελεχωμένο. Οι υπηρεσίες αδυνατούν να φέρουν σε πέρας υποθέσεις κομβικές για την κοινωνία και την οικονομία. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, τα πέντε κέντρα υγείας, τα σχολεία, οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ, τα ΕΛΤΑ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια, τα Δασαρχεία, οι Δήμοι δεν έχουν ούτε το ελάχιστο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Οι πολίτες κάθε μέρα αντιμετωπίζουν και κάποια αδυναμία της διοίκησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Και ρωτάμε : μπορεί να υπάρξει έτσι ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας; Μπορεί να υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση με αυτά τα κενά; Μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή χάραξη; Προστασία του περιβάλλοντος; Εξυπηρέτηση των πολιτών, των ανέργων, των συνταξιούχων; Η απάντηση είναι προφανώς και όχι. Πότε θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά; Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτά τα προβλήματα στο παρόν νομοσχέδιο.


Άρα, λοιπόν, ο "σχεδιασμός επί χάρτου” δεν είναι αρκετός για να απαντήσει στις τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγαλεπήβολες φλυαρίες περί “τομών” και “μεταρρυθμίσεων” καταρρέουν, δυστυχώς, στην ζοφερή καθημερινότητα που βιώνει ο πολίτης, ο δημότης, ο ασθενής, ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από την σημερινή κυβέρνηση, πιστεύει στον κοινωνικό κι αναπτυξιακό ρόλο του κράτους. Αυτός είναι κι ο λόγος που προχωρήσαμε, μέσα σε συνθήκες μνημονίων, σε αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και ολοκληρώσαμε σημαντικές διαδικασίες προκηρύξεων και στην εκπαίδευση και στην υγεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καλούμε στο πλαίσιο αυτό την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και τις δικές της προθέσεις και να μας πει ποιες προσλήψεις σχεδιάζει και σε ποιους τομείς, μέσα από τις διαδικασίες που εισάγει με το παρόν νομοσχέδιο; Για να ξέρουν οι πολίτες εάν η σημερινή νομοθέτηση είναι για το “θεαθήναι” ή εάν θα έχει και κάποια ουσία, σε σχέση με την βελτίωση της καθημερινότητας και της δημόσιας διοίκησης. Σας ευχαριστώ

Comments


bottom of page