ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ
Κ. Μάλαμα : Μια κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από φτηνούς τοπικισμούς είναι μία κυβέρνηση που ξεθωριάζει και πέφτει.
Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής. 13.12.2021
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, για την καταγραφή και την χρηματοδότηση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης να μεταχειριστεί την θεσμική σχέση του κράτους με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Προσπαθείτε να συγκεράσετε τις απόψεις της ακροδεξιάς συνιστώσας σας, η οποία αντιλαμβάνεται τις ΜΚΟ ως απειλή για το κράτος και την εθνική ασφάλεια και την νεοφιλελεύθερη συνιστώσα σας, η οποία βλέπει τις ΜΚΟ ως συνέχεια των βιομηχάνων κι εφοπλιστών ευεργετών, επιδιώκοντας να καταργήσει το κοινωνικό κράτος και στη θέση του να βάλει την ιδιωτική φιλανθρωπία.
Αυτός είναι κι ο λόγος που από την μια πλευρά ο Υπουργός των Εσωτερικών θέλει να ελέγξει τις ΜΚΟ μέσα από το γραφειοκρατικό μητρώο που φτιάχνει κι από την άλλη θέλει να διευρύνει φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για ΜΚΟ με μεγάλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας, κι οι οποίες διαχειρίζονται σημαντική περιουσία.
Σε αυτό το υπαρξιακό αδιέξοδο της δεξιάς έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα που της δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε, άλλωστε, τις επιλεκτικές φιλίες της Νέας Δημοκρατίας με ανθρώπους που διαχειρίστηκαν τις οικονομικές υποθέσεις μεγάλων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τα άκουσε όλη η Ελλάδα αυτά στην εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ για τα σκάνδαλα στην υγεία κι όλοι τα θυμούνται και τα γνωρίζουν.
Εμείς, λέμε, ότι πρέπει να αφήσουμε την κοινωνική δράση να ανθίσει. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα σωματεία, οι σύλλογοι είναι τα πιο υγιή κύτταρα της κοινωνίας μας. Ζητάμε την στήριξη τους χωρίς αστερίσκους. Θέλουμε στα χωριά μας οι σύλλογοι κι οι οργανώσεις να συνεχίσουν να κρατούν την παράδοση μας όρθια. Να συνεχίσουν να δημιουργούν την ασπίδα αλληλεγγύης εκεί όπου καθυστερεί το κράτος. Εσείς, όμως, δεν το θέλετε αυτό. Εσείς θέλετε να διαλύσετε ακόμα και τις δομές αλληλεγγύης που κατάφεραν να εδραιωθούν και να αποκτήσουν θεσμική υπόσταση στη λειτουργία τους. Αυτός είναι κι ο λόγος, άλλωστε, που εξαιρέσατε τους εργαζόμενους του “Βοήθεια στο σπίτι” από το επίδομα που δώσατε στους υγειονομικούς λειτουργούς.
Θα ήθελα να έρθω τώρα στο ζήτημα του άρθρου 47 και να παραθέσω ορισμένα στοιχεία για να τα ακούσουν οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη. Το 2011, με απόφαση του τότε Δημάρχου Χρήστου Πάχτα μεταφέρθηκαν ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου από την διοικητική του έδρα στην ιστορική. Αυτό έγινε ξεκάθαρα για ψηφοθηρικούς λόγους, με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν δεν είναι υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό, αλλά υπηρεσίες που σχετίζονται με την διοικητική λειτουργία του Δήμου. Το 2017 έγινε μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες και φορείς για το θέμα αυτό και το 2020 το ΣτΕ αποφάσισε με ξεκάθαρο σκεπτικό ότι αυτή η μεταφορά ήταν παράνομη, ήταν ενάντια στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να επανενωθούν με τις υπόλοιπες. Επί ένα χρόνο ο Δήμος Αριστοτέλη δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ και σήμερα ο υπουργός εσωτερικών νομοθετεί με στόχο την παράκαμψη της απόφασης του δικαστηρίου.
Εγώ θέλω να θέσω ένα ξεκάθαρο ερώτημα κύριε Υπουργέ. Με ποιον επεξεργαστήκατε αυτή τη διάταξη; Σας την υπαγόρευσε κάποιο πολιτικό ή αυτοδιοικητικό πρόσωπο; Άξιο απορίας και πρέπει να απαντηθεί. Οι πολίτες, όμως, κατάλαβαν. Κατάλαβαν, ότι προσπαθείτε να καλύψετε την απουσία σας από τα προβλήματα του Δήμου Αριστοτέλη, μέσα από την καταφυγή σε ένα φτηνό τοπικισμό που πλέον λίγους ενδιαφέρει.
Εμείς σας λέμε ξεκάθαρα ότι αν θέλετε να ενισχύσετε τις υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη υπάρχει τρόπος. Ενισχύστε με προσωπικό το Δασαρχείο της Αρναίας, που δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα εξαιτίας της υποστελέχωσης του. Ενισχύστε με υγειονομικούς και βελτιώστε την κτιριακή υποδομή στο Κέντρο Υγείας του Παλαιοχωρίου, φέρτε γιατρούς στα ιατρεία της Μεγάλης Παναγίας και της Ιερισσού, μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Αρναία, στην Ιερισσό, στην Μεγάλη Παναγία. Φέρτε πίσω τους εκπαιδευτικούς που πήρατε από την Αμμουλιανή, από το Στρατώνι, από το Νεοχώρι, από την Ουρανούπολη. Αφού κόπτεστε τόσο πολύ για τις υπηρεσίες του Δήμου καλύψτε τα τεράστια κενά του, για να μπορεί να λειτουργήσει. Ποιος σας εμποδίζει;
Το πρόβλημά σας, όμως, δεν είναι αυτό. Εσείς θέλετε έναν Δήμο Αριστοτέλη αδύναμο και μια κοινωνία διχασμένη γύρω από ένα κτήριο με πέντε γραφεία. Ξέρετε, όμως κάτι; Μια κυβέρνηση που καταφεύγει σε τέτοιες κινήσεις, μια κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από φτηνούς τοπικισμούς είναι μία κυβέρνηση που ξεθωριάζει και πέφτει. Διδαχθείτε από τον Δήμο Αριστοτέλη. Ευκαιρία είναι! Δείτε αν διασώθηκε πολιτικά ο τότε Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη, ο κύριος Πάχτας. ΚΑι μην ξεχνάτε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Εμείς σας λέμε να αποσύρετε το άρθρο 47 που αντιβαίνει στην νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και σεβαστείτε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Και καλώ ξανά από αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής και τους άλλους δύο βουλευτές Χαλκιδικής, τον κύριο Βαγιωνά και τον κύριο Πάνα να πάμε μαζί στον κύριο Βαλλιάνο τον Δήμαρχο, μετά από την απόσυρση του άρθρου και να δούμε πόσα είναι τα λειτουργικά κενά του Δήμου Αριστοτέλη, να καταγράψουμε τις ανάγκες του σε προσωπικό και υποδομές και όλοι μαζί να πιέσουμε την κυβέρνηση να ενισχυθεί ο Δήμος, προς όφελος της κοινωνίας, μακριά από παλαιοκομματικές λογικές τοπικισμού.
Comments