top of page

Τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων αποκλείονται από εξ ορισμού από τον αναπτυξιακό.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κ. Μάλαμα : Τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων αποκλείονται από εξ ορισμού από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.


Ομιλία στο σχέδιο νόμου : “Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη”. Ολομέλεια Βουλής. 1.2.2022



Κυρίες και κύριοι βουλευτές, καλούμαστε να συζητήσουμε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσα σε ένα οικονομικό κλίμα εξαιρετικά ζοφερό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δύο χρόνια της πανδημίας και κυρίως η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση άφησαν βαθιά τραύματα στην επιχειρηματικότητα. Μικρές επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της εστίασης αφανίστηκαν, αγροτικές επιχειρήσεις διαλύθηκαν, μικρά τουριστικά καταλύματα έβαλαν λουκέτο, τουριστικές επιχειρήσεις σε ορεινούς ή χειμερινούς προορισμούς εξαφανίστηκαν και συνολικά ο παραγωγικός ιστός της χώρας καταστράφηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης να γίνονται εμφανείς τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά από το καλοκαίρι. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί η κυβέρνηση πριμοδότησε τους μεγάλους.


Τεράστια ποσά ενισχύσεων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δημόσιες υποδομές, αμέτρητα ποσά άτοκων δανείων σε μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ, την ώρα που οι μικροί βρίσκονταν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας. Τι να θυμηθούμε; Τα βιβλιοπωλεία; Τα θέατρα; Τα ανθοπωλεία; Τις λαϊκές αγορές; Τα μικρά καταστήματα;


Η εχθρική αυτή κατεύθυνση προς τις μικρές επιχειρήσεις επιβεβαιώνεται και από το πλαίσιο που θέλετε να εισάγετε με τον αναπτυξιακό αυτό νόμο. Τι μας λέει επί της αρχής αυτό το πλαίσιο; Ότι πολύ απλά δεν “χωράνε” στις ενισχύσεις του οι ατομικές επιχειρήσεις, οι αγρότες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων αποκλείονται από εξ ορισμού. Όμως, κι εκείνοι που θεωρητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν, αποκλείονται μέσα από την επιλεξιμότητα του κατώτατου ύψους ενισχύσεων επενδυτικών σχεδίων.


Τι μας λέτε εδώ; Ότι κατώτατο επιλέξιμο επενδυτικό ύψος ενίσχυσης για μία μικρή επιχείρηση είναι οι 250 χιλιάδες ευρώ και για μία μεσαία οι 500.000 ευρώ. Σοβαρολογείτε; Ξέρετε καμία μικρή και μεσαία επιχείρηση σήμερα, με τα τεράστια λειτουργικά κόστη και με τις πολυετείς απαγορεύσεις, η οποία να μπορεί να στηρίξει τέτοιο ύψος επενδύσεων; Ξέρετε κανένα μικρό ξενοδοχείο που να μπορεί να υποβάλλει με αξιώσεις τέτοιο σχέδιο επένδυσης; Και σας ρωτάμε : γιατί έχετε εξαιρέσει τις ατομικές επιχειρήσεις; Δεν γνωρίζεται ότι το 95% των αγροτικών επιχειρήσεων είναι ατομικές επιχειρήσεις; Δεν ξέρετε ότι στον τουρισμό η ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας είναι ατομικές επιχειρήσεις; Γιατί τους πετάτε έξω όλους αυτούς;

Στην Ευρώπη πολλοί έχουν κατανοήσει ότι το μέλλον βρίσκεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις επιχειρηματικές συστάδες που προέρχονται από συνέργειες πολύ μικρών επιχειρήσεων, ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες καταφέρνουν να απαντήσουν με καθετοποιημένο τρόπο στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.


Μία μικρή αγροτική παραγωγή για παράδειγμα που θα συνδεθεί με ένα μικρό τουριστικό κατάλυμα και με ένα μικρό εστιατόριο μπορούν να αποτελέσουν ένα τουριστικό συνεργατικό σχήμα που θα προσφέρει οικονομική υπεραξία, με σεβασμό στο περιβάλλον και με δημιουργία πραγματικών θέσεων απασχόλησης. Αυτοί όλοι αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ποιοι ευνοούνται; Οι μεγάλες εταιρίες που εγκαθιστούν ΑΠΕ, τα μεγάλα ξενοδοχεία, οι κολοσσοί της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι μεγάλοι της υδατοκαλλιέργειας, ενώ την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ο μικρός αλιέας δεν μπορεί να πάρει επιδότηση για το καΐκι του. Συνεπώς πρόκειται για έναν αναπτυξιακό νόμο που αναπαράγει και διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες και το χάσμα ευκαιριών που υπάρχει ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.


Σε ότι αφορά το πλαίσιο αξιολόγησης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Μακεδονία και τη Θράκη εδώ επιβεβαιώνεται το ρητό, “κι ο άγιος φοβέρα θέλει”. Στον προγραμματισμό σας ήταν να καταργηθεί η αρμοδιότητα να αξιολογεί σχέδια ιδιωτικών επενδύσεων η αρμόδια υπηρεσία του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά από την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε αυτός ο σχεδιασμός αφήνετε την αρμοδιότητα εκεί όπου ήταν για σχέδια μέχρι 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά παίρνετε την αρμοδιότητα στην Αθήνα για τις μεγαλύτερες επενδύσεις. Προφανώς, επειδή δεν θέλετε να αποφασίσει η Βόρεια Ελλάδα για το πως θα διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις της, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση για παράδειγμα, ή οι μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια, στον τουρισμό και σε άλλους στρατηγικούς τομείς.


Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι ο αναπτυξιακός αυτός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγάλων και θέτει τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη της μικρής επιχειρηματικότητας, εκείνης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και που πληρώνει εισφορές και φόρους στο δημόσιο ταμείο. Οι ατομικές επιχειρήσεις που αποκλείετε είναι εκείνες που πληρώνουν φόρο, την ώρα που πολλοί μεγάλοι στέλνουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Το μοντέλο αυτό, που εσείς συνεχίζετε να αναπαράγετε, έφερε την χώρα σε καθεστώς διαρκούς οικονομικής κρίση και είναι αυτό που έχει εκτοξεύσει τα ελλείμματα κι έχει βυθίσει την οικονομία στην ύφεση. Εμείς σας λέμε να αλλάξετε πορεία και να δώσετε ανάπτυξη στην οικονομία μας με δίκαιο τρόπο μέσα από την στήριξη εκείνων που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας και κοινωνική ανταποδοτικότητα. Σας ευχαριστώ.

Comments


bottom of page