top of page

Επιτομή του νεοφιλελευθερισμού το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ.Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής. 14.4.2022
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ που συζητάμε σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η επιτομή του νεοφιλελευθερισμού. Ενός νεοφιλελευθερισμού που θα στοιχειώνει πάντα την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος πριν από έναν χρόνο κατάργησε το οκτάωρο στον ιδιωτικό τομέα και τώρα εξαπολύει ένα άγριο σαφάρι στον άνεργο, αλλά όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο και στην ίδια την περιουσία του ΟΑΕΔ.

Μετά από τρία χρόνια άγριας κρίσης, μετά από την πρωτοφανή εκτόξευση του κόστους ζωής, μετά από χιλιάδες δουλειές χαμένες κι επιχειρήσεις κατεστραμμένες, εσάς αυτό που σας νοιάζει είναι να στοχοποιήσετε τον άνεργο, να τον εξαιρέσετε από τις πενιχρές παροχές που του δίνετε και να φορτώσετε στην πλάτη του ΟΑΕΔ μια απίστευτη γραφειοκρατεία, εξωθώντας τα στελέχη του σε καταστάσεις κοινωνικής αναλγησίας, αλλά και σε απόλυτη εργασιακή εξουθένωση. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σας, θέλετε να μετατρέψετε τον σύμβουλο εργασίας του ΟΑΕΔ σε “μπαμπούλα”, για τον άνεργο. Τον σύμβουλο εργασίας, στου οποίου την πλάτη σήμερα έχετε φορτώσει μια τεράστια γραφειοκρατία εργασιών διοικητικού χαρακτήρα για να μείνει η υπηρεσία όρθια. Και τι κάνετε τώρα; Του λέτε να τιμωρεί, να επιβάλει κυρώσεις και να ελέγχει ασφυκτικά την συμπεριφορά κάθε ανέργου.

Ξέρετε με τι ασχολείται σήμερα ένας σύμβουλος εργασίας του ΟΑΕΔ; Πηγαίνετε σε ένα υποκατάστημα της υπηρεσίας να δείτε. Διεκπερεραιώσεις αποφάσεων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, διεκπεραιώσεις διαδικασιών που αφορούν σε δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού, διεκπεραιώσεις γραφειοκρατίας σε σχέση με την στεγαστική πολιτική, διεκπεραιώσεις προγραμμάτων κατάρτισης, διεκπεραιώσεις προγραμμάτων επιδοτήσεων και η λίστα δεν τελειώνει.

Στο Νομό Χαλκιδικής τα κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ υπερβαίνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή έχουμε πάνω από 10.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κάθε Φθινόπωρο, με δεδομένη την εποχικότητα της εργασίας σε ένα Νομό άκρως τουριστικό.

Έχουμε, επίσης, εκατοντάδες καταλύματα που συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Διαιρέστε το όλο αυτό δια 15 υπαλλήλους και δείτε τι φόρτος αναλογεί στον καθένα. Και σας ρωτάμε πως αυτά τα στελέχη θα ασκήσουν συμβουλευτική εργασίας; Πότε θα καταφέρουν να ασχοληθούν με την σύζευξη της αγοράς εργασίας. Εσείς όλα αυτά τα παραβλέπετε και λέτε να γίνουν μπαμπούλες και κυνηγοί των ανέργων αυτοί οι υπάλληλοι. Απαράδεκτο.

Επίσης, με το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με το άρθρο 43 βάζετε ιδιώτες στην διαχείριση της περιουσίας του ΟΑΕΔ. Μιλάμε για μια τεράστια περιουσία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να αξιοποιείται για την εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής από την πλευρά της πολιτείας προς τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα σήμερα, με την κρίση των μισθών, με τον πληθωρισμό, με την εκτόξευση του κόστους της κατοικίας. Εσείς πηγαίνετε σε μία λογική real estate παραβλέποντας ότι η Ελλάδα του 2022 αποτελεί μία χώρα χωρίς πολιτικές για τη στέγη, με πολύ χαμηλούς μισθούς και με τις χαμηλότερες παροχές ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κτιριακό απόθεμα του ΟΑΕΔ προσπαθείτε να το απαξιώσετε κι αυτό μέσα από την απαξίωση της υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να το διαχειριστεί και τελικά να το δώσετε κοψοχρονιά σε ιδιώτες.

Τον ΟΑΕΔ του Πολυγύρου για παράδειγμα, ο οποίος διαχειρίζεται σημαντική ακίνητη περιουσία, τον έχετε αφήσει χωρίς ούτε έναν μηχανικό κι οι υπάλληλοι, οι σύμβουλοι εργασίας, αναγκάζονται να επωμίζονται καθήκοντα εγγραφής της ακίνητης αυτής περιουσίας στο κτηματολόγιο, για παράδειγμα, χωρίς να είναι προφανώς αυτή η δουλειά τους.

Εμείς, σας λέμε για ακόμη μία φορά να προχωρήσετε σε ουσιαστική ενίσχυση του ΟΑΕΔ, σε προσλήψεις προσωπικού και σε ειδική μέριμνα και για το προσωπικό των 55-65 ετών που εργάζεται στον ΟΑΕΔ, ως ωφελούμενοι των προγραμμάτων μακροχρόνια ανέργων. Πρέπει να προσλάβετε εξειδικευμένα στελέχη, σαφώς, αλλά χρειάζονται και διοικητικοί υπάλληλοι και χρειάζονται και ειδικότητες κρίσιμες για την διάσωση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ και για την εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής.

Ως προς τους άνεργους, σας καλούμε άμεσα να επανεντάξετε στο επίδομα ανεργίας τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, τους οποίους έχετε πετάξει απέξω και να αποσύρετε όλες αυτές τις νεοφιλελεύθερες διατάξεις που στοχοποιούν τον άνεργο και διαλύουν την σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ικανότατα στελέχη του ΟΑΕΔ και στους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία.


Και τέλος, εφόσον πιστεύετε στον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας προχωρήστε επιτέλους σε έναν εξορθολογισμό της τεράστιας γραφειοκρατίας, συμβατικής και ψηφιακής, που του έχετε φορτώσει. Απλοποιείστε διαδικασίες και ελαφρύνετε τους υπαλλήλους από όλον αυτό τον φόρτο που τους εμποδίζει να εργαστούν πάνω στο βασικό αντικείμενο του ΟΑΕΔ, δηλαδή την εξεύρεση εργασίας στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να δουλέψουν. Τότε, ίσως, το “δουλειές ξανά” να αποκτήσει ένα νόημα και να μην προσβάλλει την νοημοσύνη μας, αλλά κυρίως την νοημοσύνη των ανέργων συμπολιτών μας και των εργαζόμενων του ΟΑΕΔ. Σας ευχαριστώ

Comments


bottom of page