top of page

Διατάξεις μπανανίας στο νομοσχέδιο που θα εκμεταλλευτεί η eldorado.

Ομιλία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας : “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σημειολογία πολλές φορές έχει ιδιαίτερη σημασία και σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την υγεία και την οικονομία, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επανέλθει στο νομοθετικό έργο με ένα νομοσχέδιο που διαλύει το περιβάλλον, χαρίζοντας τη γη, το νερό και τον αέρα της χώρας στα μεγαλύτερα συμφέροντα.


Απ’ όλα τα τερατουργήματα αυτού του νομοσχεδίου θα ήθελα να σταθώ από την πλευρά μου σ’ ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα που περιλαμβάνει. Αυτό είναι της παράδοσης της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής στην eldorado gold.Με το παρόν νομοσχέδιο η πολυπόθητη ασυδοσία, που επί τόσα χρόνια επιζητούσε η εταιρεία, γίνεται πράξη. Χαρίζεται ασυλία στην εταιρεία για όσα παράνομα έχει κάνει και για όσα έχει σχεδιάσει να κάνει. Με τρία άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου και με τον συνδυασμό τους, η Ελληνικός Χρυσός μπορεί πλέον να τρυπάει όπου θέλει, να πετάει ό,τι θέλει και όπου θέλει να το πετάξει.


Δεν σας έγινε μάθημα η διπλή πλημμύρα στην Ολυμπιάδα φέτος; Δεν προβληματιστήκατε για το γεγονός ότι μέσα στην περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ανακαλύπτουν κάθε τόσο παρανομίες, εστίες τοξικής ρύπανσης και αυθαίρετες παρεμβάσεις, που οδηγούν σε πλημμύρες ρεμάτων, σε καταστροφή υδάτων και σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής της Χαλκιδικής; Δεν σας κάνουν αίσθηση οι ρηγματώσεις σε δεκάδες κτίρια στη Στρατονίκη, ούτε σας συγκινούν οι απόκοσμες εικόνες από την παραλία του Στρατωνίου με τις μαύρες κηλίδες στην άμμο;Τίποτα από όλα αυτά δεν σας προβληματίζει και συνεχίζετε να υποστηρίζετε την κοροϊδία και τον εμπαιγμό από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ότι οι εξορύξεις μετάλλων σε περιοχές natura είναι -λέει- συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος;

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα προηγουμένως να λέτε, πόσο αγαπάτε το περιβάλλον. Χαίρομαι για αυτό. Για αυτό, λοιπόν, παίρνω την πρωτοβουλία να σας καλέσω στη Χαλκιδική, εσάς και τους Υφυπουργούς σας, για διακοπές, στον Κοκκινόλακα, στη Στρατονίκη που τα κτήρια είναι έτοιμα να πέσουν. Σας καλώ να έρθετε στις Σκουριές. Είστε καλεσμένος. Θα σας περιμένουμε, κύριε Υπουργέ.


Ας επιστρέψω, λοιπόν, στην εντύπωση που αποκόμισε κάνεις από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Η εντύπωση είναι ότι το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και ο Υπουργός και Υφυπουργοί, είναι όχι απλά φιλικά διακείμενοι στα αιτήματα της eldorado gold αλλά εμφανίζονται απολύτως πρόθυμοι να τα προωθήσουν και με ζήλο, μάλιστα, κουρελιάζοντας κάθε έννοια πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε αυτή τη συζήτηση στην eπιτροπή λειτούργησε ως γραφείο τύπου της Ελληνικός Χρυσός. Αυτό που κάνετε με το παρόν νομοσχέδιο θα αποβεί ολέθριο για τη Χαλκιδική. Με τον συνδυασμό των άρθρων 1 και 4 δίνετε τη δυνατότητα στην Ελληνικός Χρυσός να εξαπατήσει νόμιμα πλέον το Δημόσιο και να μην εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει με τη Σύμβαση του 2011. Όλοι γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν αρέσει καθόλου να πληρώνει για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ότι δεν θέλει να πληρώνει για την ασφάλεια εγκαταστάσεων και προσωπικού και ότι δεν θέλει να τηρεί δεσμεύσεις, σε σχέση με τον τρόπο παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που σας έχει υπαγορεύσει μία νέα σύμβαση, η οποία την απαλλάσσει από όλα όσα υποκριτικά υποστήριζε ότι θα υλοποιήσει το 2011, τότε που κόπτονταν να της παραχωρηθεί η μεταλλευτική περιοχή για να αρπάξει τις Σκουριές, για να αρπάξει τη Χαλκιδική από τα χωράφια, από τους ανθρώπους της, για να αρπάξει από τον Κάκαβο.Με τα άρθρα λοιπόν, αυτά η Ελληνικός Χρυσός μπορεί χωρίς διατυπώσεις να παρατείνει και να τροποποιήσει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που είχε λάβει το 2011. Το δημόσιο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τις διατάξεις αυτές δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να ελέγξουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αλλά θα υποχρεούνται απλώς να προσυπογράφουν ό,τι εκείνη ζητάει προς το συμφέρον της.

Για το άρθρο 4, συγκεκριμένα, σας εγκαλεί και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και σας ζητάει να το διορθώσετε. Διότι με τη διατύπωση που έχετε, τώρα, καταργείτε την έννοια του δημοσίου ελέγχου πάνω σε πολύ προβληματικές επιχειρήσεις, όπως είναι η Ελληνικός Χρυσός. Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται σε αντίθεση και με το Σύνταγμα, αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να το περάσετε και να το εφαρμόσετε τόσο εύκολα, όσο νομίζετε.

Το άλλο μεγάλο δώρο προς την Eldorado είναι φυσικά το άρθρο 119. Ακούσαμε και τον εκπρόσωπο των μεταλλευτικών εταιρειών και τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Ελληνικός Χρυσός να αλληλοσυγχαίρονται. Έχετε καταλάβει, τι κάνετε με αυτό το άρθρο; Καταργείτε την υποχρέωση αδειοδότησης του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, ο οποίος σύμφωνα με τους ελεγκτές περιβάλλοντος δεν έχει στεγανοποιηθεί, όπως θα έπρεπε. Και δίνετε πράσινο φως στην εταιρεία, με μία πολύ απλή γνωστοποίηση να πετάει ό,τι θέλει, όπως θέλει, όπου θέλει μέσα σε μία περιοχή πενήντα πέντε χιλιάδων στρεμμάτων με μία απλή γνωστοποίηση. Αν αυτό δεν είναι διάταξη μπανανίας, τότε τι είναι;


Με το άρθρο αυτό, ανοίγετε την πόρτα στην eldorado gold και για άλλες Σκουριές. Εκμεταλλευόμενη τη διάταξη αυτή περί υποχρέωσης γνωστοποίησης και όχι αδειοδότησης, η εταιρεία θα μπορεί να ανοίγει και νέα μεταλλευτικά μέτωπα όπου θέλει μέσα στον χώρο που ελέγχει.

Ξέρουμε όλοι ότι πολλές φορές η εταιρεία έχει διώξει κακήν-κακώς τους ελεγκτές περιβάλλοντος που προσπάθησαν να την ελέγξουν μέσα στη μεταλλευτική περιοχή, ενώ δεν έχει διστάσει να τους απαξιώσει δημόσια διαμέσου των στελεχών της σε κάθε ευκαιρία.

Η μεταλλευτική αυτή η ζώνη με το άρθρο 119 μεταβάλλεται σε μία περιοχή που δεν ανήκει σε κανένα κράτος. Αυτή η ανάπτυξη είναι λατινοαμερικάνικου τύπου. Και η κοινωνία της Χαλκιδικής δεν την θέλει, κύριε Υπουργέ. Τι δεν καταλαβαίνετε; Το λέμε τόσα χρόνια πια!

Κλείνω, λέγοντας το εξής: Έχετε στο συρτάρι του Υπουργείου σας τη νέα σύμβαση που θέλετε να υπογράψετε με την Ελληνικός Χρυσός. Τη σύμβαση αυτή, εδώ και τρεις μήνες, δεν τη δημοσιοποιείτε, αλλά νομοθετείτε πονηρά για να της στρώσετε τον δρόμο. Εμείς σας προειδοποιούμε ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση όρων προς την εταιρεία, οποιαδήποτε παραχώρηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και θα την προσβάλλουμε με κάθε νόμιμο και θεσμικό μέσο. Σας λέμε, λοιπόν, να φανερώσετε τώρα τι θα σας ζητάει η εταιρεία και να μην υπογράψετε τίποτα που θα δεσμεύει σκανδαλωδώς το Δημόσιο, γιατί θα λογοδοτήσετε. Σας ευχαριστώ.

Comentarios


bottom of page