top of page

Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες της καταγραφής των ζημιών στις ελιές της Ορμύλιας.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση οι διαδικασίες της καταγραφής των τεράστιων ζημιών από το χαλάζι στις ελιές της Ορμύλιας.


Διευρυμένη σύσκεψη εργασίας με πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Ορμύλιας πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, συνοδευόμενη από τον συντονιστή της Ν.Ε. Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστα Γκοντίνο και τον υπεύθυνο της Ν.Ε. για την αγροτική πολιτική Μάκη Πάνο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν κι ο επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών, της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου Δημήτρης Κυργιαφίνης κι ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιμάνης Γιώργος.


Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η διαχείριση της τεράστιας ζημιάς που προκλήθηκε στις καλλιέργειες ελιάς από το πρόσφατο καταστροφικό χαλάζι. Η Κυριακή Μάλαμα επισκέφτηκε πληγείσες καλλιέργειες για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και στη συνέχεια κατέγραψε αναλυτικά τα ζητήματα που τέθηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 6 με 7 χιλιάδες τόνους χαλαζόπληκτης παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Μεγάλο ερώτημα παραμένει, επίσης, ο αντίκτυπος αυτού του τόσο σφοδρού φαινομένου και στο ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, στα ελαιόδεντρα, κάτι το οποίο θα διαφανεί σε βάθος χρόνου.


Οι συνεταιριστές επεσήμαναν ότι το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να μην καθυστερήσουν ούτε μέρα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, με δεδομένο ότι πρέπει άμεσα να αποτυπωθούν οι ζημίες προτού αρχίσει η περίοδος συγκομιδής. Η πίεση του χρόνου εντείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του καρπού έχει πέσει στο έδαφος και πρέπει να αποτυπωθεί άμεσα, για να μην υπάρξουν αδικίες στην κατανόηση του εύρους της καταστροφής. Η ζημιά συνολικά υπολογίζεται σε πάνω από το 30%-40% της συγκομιδής στην Ορμύλια, με δεδομένο ότι επλήγησαν τα πιο παραγωγικά χωράφια της περιοχής.


Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της στον αγώνα των αγροτών για επιβίωση κι ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι θα παρακολουθεί καθημερινά την διαδικασία των εκτιμήσεων και των καταγραφών των ζημιών, ώστε να μην υπάρξει καμία κωλυσιεργία. Σε περίπτωση, δε, που σημειωθούν οι παραμικρές καθυστερήσεις θα προχωρήσει σε εσπευσμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να προστατευτεί ο μόχθος των αγροτών.

bottom of page