top of page

Η ορεινή Χαλκιδική έχει ανάγκη από αύξηση ποσότητας και μείωση τιμής των χορηγούμενων καυσόξυλων.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Η ορεινή Χαλκιδική έχει ανάγκη από αύξηση της ποσότητας και μείωση της τιμής των χορηγούμενων καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της χορήγησης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες στους κατοίκους της ορεινής Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει κι η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πέτη Πέρκα. Η κοινοβουλευτική παρέμβαση γίνεται σε συνέχεια της σχετικής επιστολής διαμαρτυρίας του Προέδρου του Παλαιοχωρίου και της παράστασης διαμαρτυρίας των κατοίκων του χωριού στο Δασαρχείο της Αρναίας.


Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, φέτος η οριοθετημένη περιοχή για την συλλογή των καυσόξυλων είναι πάρα πολύ μακριά από τα όρια του Παλαιοχωρίου, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του κόστους μεταφοράς, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι τα χορηγούμενα χωρικά κυβικών μέτρων δεν επαρκούν για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με δεδομένο ότι η κοιλάδα του Παλαιοχωρίου παρουσιάζει τα ίδια κλιματικά χαρακτηριστικά με εκείνα του Νευροκοπίου, δηλαδή ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και ψύχος για τουλάχιστον εννέα μήνες τον χρόνο. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι θέτουν και το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για επαρκή στελέχωση του Δασαρχείου Αρναίας, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη οριοθέτηση των περιοχών που προβλέπονται για υλοτόμηση, αλλά και γενικότερα για την γρηγορότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και για την υλοποίηση της δασικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας :


Πρώτον, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν περιοχές υλοτόμησης με χαμηλό κόστος μεταφοράς για τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής.


Δεύτερον, να αυξηθεί ο όγκος των χορηγούμενων καυσόξυλων για τις ορεινές περιοχές και να εξεταστούν όλες οι πιθανές παρεμβάσεις μείωση του κόστους της ενέργειας


Τρίτον, να αποσαφηνιστούν τα οργανικά κενά στο Δασαρχείο της Αρναίας και να κατατεθεί ο προγραμματισμός για την κάλυψη τους.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 17 Αυγούστου 2023


Προς τον κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.


Θέμα : Η ορεινή Χαλκιδική έχει ανάγκη από αύξηση της ποσότητας και μείωση της τιμής των χορηγούμενων καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες.


Τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο Αρναίας, αιτούμενοι αύξηση των χορηγούμενων καυσόξυλων για ατομική χρήση, αλλά και παρεμβάσεις για την μείωση της τιμής τους. Όπως επισήμαναν, φέτος η οριοθετημένη περιοχή για την συλλογή των καυσόξυλων είναι πάρα πολύ μακριά από τα όρια του χωριού τους, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του κόστους μεταφοράς, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι τα χορηγούμενα χωρικά κυβικών μέτρων δεν επαρκούν για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με δεδομένο ότι η κοιλάδα του Παλαιοχωρίου παρουσιάζει τα ίδια κλιματικά χαρακτηριστικά με εκείνοι του Νευροκοπίου, δηλαδή ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και ψύχος για τουλάχιστον εννέα μήνες τον χρόνο. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι θέτουν και το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για επαρκή στελέχωση του Δασαρχείου Αρναίας, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη οριοθέτηση των περιοχών που προβλέπονται για υλοτόμηση, αλλά και γενικότερα για την γρηγορότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και για την υλοποίηση της δασικής πολιτικής.


Επειδή είναι κρίσιμη κοινωνική ανάγκη η εξασφάλιση καυσόξυλων σε προσιτή τιμή για τους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής.


Επειδή το κόστος θέρμανσης σε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως το Παλαιοχώρι, ξεπερνά κατά πολύ τον γενικό μέσο όρο της χώρας.


Επειδή το Δασαρχείο Αρναίας ζητά εδώ και χρόνια ενίσχυση της στελέχωσης του.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να οριοθετηθούν περιοχές υλοτόμησης με χαμηλό κόστος μεταφοράς για τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής;


Υπάρχει βούληση αύξησης του όγκου των χορηγούμενων καυσόξυλων για τις ορεινές περιοχές ή για κάθε άλλη παρέμβαση μείωση του κόστους της ενέργειας;


Πόσα είναι τα οργανικά κενά στη στελέχωση του Δασαρχείου Αρναίας και πότε θα καλυφθούν;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Πέρκα Θεοπίστη

bottom of page