top of page

Έχει ή δεν έχει κατατεθεί φάκελος για την ακαρπία της ελιάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Έχει ή δεν έχει κατατεθεί φάκελος για την ακαρπία της ελιάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Να πει η κυβέρνηση επιτέλους της αλήθεια.


Αίτηση κατάθεση εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, ζητώντας να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τον φάκελο της ακαρπίας της ελιάς και τα οποία υποτίθεται ότι στάλθηκαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες. Την Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως υπογραμμίζει η Κυριακή Μάλαμα, δόθηκαν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς της Χαλκιδικής ότι θα κατατεθεί φάκελος εκτάκτων αποζημιώσεων, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σε γραπτή του απάντηση στην Κυριακή Μάλαμα δήλωσε ότι “οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. κατόπιν τούτων παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Χαλκιδικής, για την ακριβή τεκμηρίωση των ζημιών με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021 όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον “Παγετό Άνοιξη 2021” και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε”. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταθέσει τον συγκεκριμένο φάκελο στη Βουλή, διαφορετικά να σταματήσει να κοροϊδεύει τους αγρότες της Χαλκιδικής που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων :


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021


Θέμα : Να κατατεθεί στη Βουλή ο φάκελος του ΥΠΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός Άνοιξη 2021”


Σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής αναφοράς υπ. αριθμ. 3298/7.7.2021 της Κυριακής Μάλαμα ο Πρόεδρος του ΕΛΤΑ με το υπ. αριθμ. 8808/8.7.2021 απαντητικό έγγραφο του αναφέρει ότι “οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. κατόπιν τούτων παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Χαλκιδικής, για την ακριβή τεκμηρίωση των ζημιών με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021 όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον “Παγετό Άνοιξη 2021” και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε.”.

Για το λόγο αυτό και με βάση την αρχή της διαφάνειας παρακαλείται ο κύριος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταθέσει στην Βουλή των Ελλήνων τον πλήρη φάκελο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός Άνοιξη 2021”


Οι αιτούντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Σταύρος Αραχωβίτης

bottom of page