top of page

Οι κοινωνικές δομές της αυτοδιοίκησης είναι η ασπίδα της κοινωνίας μας.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Οι κοινωνικές δομές της αυτοδιοίκησης είναι η ασπίδα της κοινωνίας μας.


Την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Νέας Προποντίδας επισκέφτηκε η Κυριακή Μάλαμα στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης των αναγκών της κοινωνίας της Χαλκιδικής και της ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου της αυτοδιοίκησης. Η Κυριακή Μάλαμα ενημερώθηκε από τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών για το έργο τους, ενώ επισκέφτηκε και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Νέας Προποντίδας.


Όπως αναδείχθηκε από την συζήτηση, οι κοινωνικές δομές επιτελούν ένα κρίσιμο έργο για την κοινωνική συνοχή. Αποτελούν την πρώτη γραμμή υποστήριξης του πολίτη, τον πρώτο αρωγό στην κάλυψη των θεμελιωδών ανθρώπινων αναγκών και την ασπίδα αλληλεγγύης για τους πολίτες εκείνους που δοκιμάζονται από το σκληρό πρόσωπο της κρίσης.


Τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας περιέγραψαν κρίσιμες όψεις της καθημερινότητας της δουλειάς τους, ενώ ανέδειξαν και μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν δίπλα μας. Οι λειτουργοί των κοινωνικών υπηρεσιών επέστησαν την προσοχή, ιδιαίτερα, στον μεγάλο αριθμό οικογενειών που έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης και επισιτιστικής βοήθειας, ενώ υπογράμμισαν την πολύ σοβαρή στεγαστική κρίση που βιώνει η τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Τόνισαν, ακόμη, την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μέσα από την στήριξη των εργαζόμενων σε αυτό, την αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού και την μείωση της γραφειοκρατίας, σε ότι αφορά την πρόσβαση στην κοινωνική αλληλεγγύη.


Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για την στήριξη των λειτουργών και των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης, αλλά και για την ενδυνάμωση συνολικά της κοινωνικής προστασίας. Σημείωσε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η μετάβαση σε ένα κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θα προσεγγίζει τα ευρωπαϊκό πρότυπα, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί ένα πλαίσιο εξασφάλισης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην στέγη. “Είναι αδύνατον να συμβιβαστούμε με τις εικόνες ανθρώπων που είναι άστεγοι στη Χαλκιδική, ή των οικογενειών που διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητα τους”.

bottom of page