top of page

Η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει από την νέα μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, εκτροφείς βοοειδών. Από την συγκεκριμένη απόφαση πλήττονται ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι φέτος η ενίσχυση πέφτει ακόμα και και κάτω ακόμα κι από τα περσινά ποσά ανά ζώο, ενώ το συνολικό κονδύλι για τους περίπου 8000 κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών παρουσιάζεται μειωμένο κατά 42.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα βοοειδή δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε καμία έκτακτη ενίσχυση στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, παρόλο που η αγορά του βόειου κρέατος έχει βυθιστεί στην κρίση εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας πολλών συνδεδεμένων με αυτή κλάδων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους γιατί μειώθηκαν οι ενισχύσεις τους και να ανακοινώσει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα στήριξης της παραγωγής βόειου κρέατος, χωρίς την οποία τίθεται σε κίνδυνο, όχι μόνο η βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά κι η διατροφική επάρκεια και ποιότητα της χώρας συνολικότερα.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2021


Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών.


Πριν από μερικές ημέρες υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ. 373/100642, με την οποία καθορίστηκαν τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι φέτος η ενίσχυση πέφτει ακόμα και και κάτω ακόμα κι από τα περσινά ποσά ανά ζώο, ενώ το συνολικό κονδύλι για τους περίπου 8000 κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών παρουσιάζεται μειωμένο κατά 42.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα βοοειδή δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε καμία έκτακτη ενίσχυση στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, παρόλο που η αγορά του βόειου κρέατος έχει βυθιστεί στην κρίση εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας πολλών συνδεδεμένων με αυτή κλάδων της οικονομίας.


Επειδή είναι απαράδεκτο να μειώνεται διαρκώς η στήριξη στην εκτροφή βοοειδών.


Επειδή η εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κλάδου θέτει συνολικά σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια και ποιότητα της χώρας.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

  • Γιατί μειώθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών;

  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα η ένταξη του συγκεκριμένου κλάδου στα μέτρα ενίσχυσης από τον κορονοϊό;

  • Πότε θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, με δεδομένο ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών δεν αναμένεται καμία εκταμίευση πριν από το Πάσχα;

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page