top of page

Γραφειοκρατικός κυκεώνας αποκλείει τους ασφαλισμένους από τις γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Γραφειοκρατικός κυκεώνας αποκλείει τους ασφαλισμένους από τις γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.


Κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τις γραφειοκρατικές δυσχέρειες που εμποδίζουν την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε κρίσιμες γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή της σχετικής 61919/10.82.018 ΚΥΑ, με την οποία καλύπτονται 700 ευρώ για την εξέταση ογκολογικών βιοδεικτών BRCA 1-2, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία είναι αδύνατον, σε πολλές περιπτώσεις να εξασφαλίσει.


Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει βεβαιώσεις ιατρικού ιστορικού καρκίνου, με εμπεριστατωμένη διάγνωση, για δύο μέλη της οικογένειας του. Η απαίτηση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν στο παρελθόν ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών, ούτε έχει διατηρηθεί το ιατρικό αρχείο για ασθενείς που νόσησαν πριν από πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται φραγμός στην πρόσβαση στις κρίσιμες αυτές εξετάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.


Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί το Υπουργό Υγείας να αναθεωρήσει αυτή την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ, για προσκόμιση δικαιολογητικών εμπεριστατωμένης διάγνωσης για δύο μέλη της οικογένειας ασφαλισμένων που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις γονιδιακές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού, στην περίπτωση που αυτά δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν λόγω παρέλευσης ετών κι αδυναμίας εντοπισμού των σχετικών φακέλων.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 3 Απριλίου 2023


Προς τον κύριο Υπουργό Υγείας


Θέμα : Γραφειοκρατικός κυκεώνας αποκλείει τους ασφαλισμένους από τις γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.


Πολύ σοβαρή δυσλειτουργία έχει προκύψει με την εκτέλεση των συνταγογραφούμενων γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή της σχετικής 61919/10.82.018 ΚΥΑ, με την οποία καλύπτονται 700 ευρώ για την εξέταση ογκολογικών βιοδεικτών BRCA 1-2, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει μια σειρά από δικαιολογητικά τα οποία είναι αδύνατον, σε πολλές περιπτώσεις να εξασφαλίσει. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει βεβαιώσεις ιατρικού ιστορικού καρκίνου, με εμπεριστατωμένη διάγνωση, για δύο μέλη της οικογένειας του. Η απαίτηση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν στο παρελθόν ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών, ούτε έχει διατηρηθεί το ιατρικό αρχείο για ασθενείς που νόσησαν πριν από πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται φραγμός στην πρόσβαση στις κρίσιμες αυτές εξετάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.


Επειδή είναι απαράδεκτο γραφειοκρατικά εμπόδια να αποκλείουν ασφαλισμένους από την πρόσβαση σε κρίσιμες εξετάσεις.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Προτίθεται να αναθεωρήσει αυτή την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ, για προσκόμιση δικαιολογητικών εμπεριστατωμένης διάγνωσης για δύο μέλη της οικογένειας ασφαλισμένων που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις γονιδιακές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού, στην περίπτωση που αυτά δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν λόγω παρέλευσης ετών κι αδυναμίας εντοπισμού των σχετικών φακέλων;


Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page