top of page

Να γίνουμε ξανά η φωνή του συνανθρώπου μας που μας χρειάζεται.



Κ. Μάλαμα : Να γίνουμε ξανά η φωνή του συνανθρώπου μας που μας χρειάζεται.


Κατατεθείσα εισήγηση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. 25.5.2023


Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,


Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε μία μεταιχμιακή συγκυρία για την πατρίδα, για τους πολίτες, για εμάς, για το μέλλον όλων. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα πρέπει να αποτελέσει για εμάς ένα σημείο αναφοράς, επώδυνο, μεν, αλλά από το οποίο μπορούμε και πρέπει να αντλήσουμε πάρα πολλά διδάγματα.


Το ένα ερώτημα είναι γιατί ο κόσμος δεν μας αγκάλιασε αυτή τη φορά. Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί αυτή η απομάκρυση ενός τμήματος των πολιτών που παλαιότερα μας εμπιστεύονταν δεν έγινε αντιληπτή από εμάς έγκαιρα, ώστε να διορθώσουμε την πορεία μας.


Το βασικό, όμως, που θα πρέπει σήμερα να συζητήσουμε είναι το τι πρέπει να αλλάξουμε τώρα, άμεσα, αυτή τη στιγμή για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, για να κλείσουμε την ψαλίδα, για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.


Τα λάθη που κάναμε είναι συλλογικά λάθη. Δεν είναι σωστό, δεν είναι συντροφικό, δεν είναι αλληλέγγυο να τα χρεώνουμε σε έναν σύντροφο που έκανε μια ατυχή δήλωση, ή σε έναν άλλο σύντροφο που υπέπεσε σε ένα φραστικό ολίσθημα. Η πορεία μας είναι συλλογική, οι αποφάσεις μας είναι συλλογικές κι άρα κι η ευθύνη μας είναι συλλογική.


Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα πρέπει να αντιληφθούμε τις επικίνδυνες στοχεύσεις όλων όσων επιδιώκουν την στρατηγική ήττα μας. Το συστημικό πολιτικό φάσμα αισθάνεται ακόμα ότι απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να αναστήσει το αντισυριζα μέτωπο, μέσα από άγρια προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.


Θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την επικοινωνιακή υστερία που θα προσπαθήσουν διάφοροι να στρέψουν εναντίον μας. Κάναμε λάθη, χάσαμε, σε κάποιες χάσαμε τον στρατηγικό μας ορίζοντα, αλλά δεν κλέψαμε, δεν καταχραστήκαμε, δεν λειτουργήσαμε δόλια.


Η ματιά μας ήταν και παραμένει καθαρή και η βασική μας διαφορά με τους υπόλοιπους, -αυτή της αυτοκριτικής και του θάρρους της αναγνώρισης της αποτυχίας-, είναι εκείνη που θα μας ενώσει ξανά με τους πολίτες.


Τώρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για την εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η ανασύνταξη μας είναι απαραίτητη για την κοινωνία, για να υπάρχουν πολιτικά αντίβαρα σε αυτό που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία. Την διάλυση δηλαδή της συνταγματικής προστασίας των κοινωνικών αγαθών.


Ήδη τα στελέχη της απεργάζονται σενάρια κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε, μέσα από την άνοδο μας στις επόμενες εκλογές. Πρέπει να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη επίθεση που προετοιμάζουν και για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται να είμαστε δυνατοί κι ενωμένοι.


Δεν υπάρχει χώρος αυτή τη στιγμή για αυτοτιμωρία, ούτε για εσωστρέφεια. Τώρα χρειάζεται ώριμη σκέψη, αναγνώριση των λαθών μας, άμεση διόρθωση όλων εκείνων που ενόχλησαν τους πολίτες και να ξεκινήσουμε όλοι από αύριο, από σήμερα, μια νέα πορεία προς το λαό, μια πορεία, ειλικρίνειας, αλήθειας και νέων προτάσεων που θα βοηθήσουν την κοινωνία στις δύσκολες εποχές που έρχονται.


Αυτά περιμένουν από εμάς οι πολίτες, απαιτούν από εμάς να ξαναγίνουμε η φωνή τους, να ενωθούμε με τις κοινωνικές ανάγκες, να παλέψουμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αν αποτύχαμε να ενώσουμε τον προοδευτικό κόσμο κάτω από την απλή αναλογική, η στόχευση μας ήταν αγνή και άδολη. Σήμερα, θα αφήσουμε αυτή την μάχη πίσω και θα παλέψουμε με τους νέους εκλογικούς όρους να αυξήσουμε την επιρροή μας, για να προστατέψουμε τους πολίτες και να γίνουμε ξανά η φωνή του συνανθρώπου μας που μας χρειάζεται.


Σας ευχαριστώ

Comments


bottom of page