ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κ. Μάλαμα : Καθήκον μας να μην γίνει ο όλεθρος κανονικότητα.
Οι φονικές πυρκαγιές που συνεχίζονται ανεξέλεγκτες, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και καταστροφή αποτελούν υπαρξιακό κίνδυνο για όλους μας, για την χώρα, για την κοινωνία, για την οικονομία, για το φυσικό περιβάλλον. Οι νέες αυτές συνθήκες ακραίου κινδύνου δεν αξιολογήθηκαν σωστά, επί τέσσερα χρόνια, από την κυβέρνηση, αν και είχε στα χέρια της όλα τα δεδομένα. Η κυβέρνηση αυτή, παρόλο που εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τις φονικές πυρκαγιές του 2018 στην Αττική, αποδυνάμωσε αντί να ενισχύσει την πολιτική προστασία της χώρας, για λόγους που θα κληθεί να εξηγήσει στη Βουλή.
Όμως, σήμερα, βλέπουμε ότι δεν λειτούργησαν οι σχεδιασμοί της και το επιχειρησιακό της μοντέλο κατέρρευσε στην κυριολεξία. Τα τραύματα της Ελλάδας από αυτό το καλοκαίρι είναι αντίστοιχα με εκείνα ενός πολέμου, με θύματα, με καμμένα χωριά και πόλεις, με κατεστραμμένες υποδομές, με ασθενείς και με νεογνά να κοιμούνται μέσα σε πλοία στο πάτωμα, με την Θράκη αποκομμένη, με την Αλεξανδρούπολη σε κλοιό, με την φωτιά μια ανάσα από τον αστικό ιστό της Αθήνας.
Καθήκον της συντεταγμένης πολιτείας αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά τον καταστροφικό κίνδυνο. Αύριο οφείλει να θέσει σε κίνηση έναν νέο σχεδιασμό, με πολύπλευρη κι άμεση ενίσχυση της πυροσβεστικής, με άμεσες προσλήψεις χιλιάδων μόνιμων πυροσβεστών, με δαπάνη όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων για ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και των επίγειων και των πτητικών, αλλά και με την επαναχάραξη συνολικά των πολιτικών πρόληψης των πυρκαγιών που πλέον αφορούν και τον αστικό ιστό, όχι μόνο το δάσος.
Η δουλειά της πρόληψης πρέπει να ξεκινήσει τώρα για του χρόνου, με προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, με προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση, με επανασχεδιασμό των πρωτοκόλλων πρόληψης σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, με την εξέταση σχεδίων πρόληψης κι αντιμετώπισης πυρκαγιών σε οικιστικές πυκνώσεις, με συμμετοχή όλων σε σχέδια που θα μπορούν να λειτουργούν άμεσα. Επίσης, τα σχέδια διαχείρισης των δασών, των δασικών υπολειμμάτων, των αγροτικών υπολειμμάτων και της βιομάζας θα πρέπει επικαιροποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα, με στόχο το επόμενο καλοκαίρι να μην καούν πάλι χωριά, να μην καταστραφεί η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, να μην χαθούν περιουσίες και βέβαια να μην χαθούν ζωές.
Μέσα σε όλη αυτή την δυστοπία, οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλλαν στο να σβήσει η φωτιά στον Πολύγυρο, προτού αυτή γίνει ακόμα πιο απειλητική. Η πυροσβεστική υπηρεσία της Χαλκιδικής, όμως, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης και ταυτόχρονα τεράστιες ανάγκες υπάρχουν στην διαχείριση της πολιτικής προστασίας και στην δασική πολιτική. Παλεύουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την κάλυψη αυτών των αναγκών, όμως, η κυβέρνηση λειτουργεί και εδώ, στον Νομό μας, με χαρακτηριστική ανεπάρκεια και μνημειώδη καθυστέρηση. Παραμένουμε όλοι μας σε άμεση επιφυλακή και παλεύουμε για να μην γίνει ο όλεθρος κανονικότητα.
Καλημέρα Σίγουρα ναι. Να σταματήσει ο όλεθρος να είναι κανονικότητα