top of page

Προσπαθείτε να αλιεύσετε ψήφους μέσα στα θολά νερά του τοπικισμού.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Με το άρθρο 47 για τις υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη προσπαθείτε να αλιεύσετε ψήφους μέσα στα θολά νερά του τοπικισμού.


Ομιλία Κυριακής Μάλαμα για το άρθρο 47 στο σχέδιο νόμου “Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις”. Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Συνεδρίαση επί των άρθρων. 9.12.2021
Θα ήθελα να αναφερθώ, σε αυτή τη συνεδρίαση επί των άρθρων, στο άρθρο 47 του παρόντος νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιείται, επιτρέψτε μου την έκφραση, στα μουλωχτά ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, στο σημείο εκείνο που αφορά την στέγαση των υπηρεσιών των Δήμων στην διοικητική τους έδρα. Με το άρθρο αυτό εισάγετε μια νέα αρχιτεκτονική, όπου ο κάθε Δήμος θα μπορεί να διασπά τις διοικητικές του υπηρεσίες ανάμεσα στην διοικητική και την ιστορική του έδρα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης, να προστίθενται διοικητικά βάρη σε Δήμους με ελάχιστο προσωπικό και να διχάζονται τοπικές κοινωνίες, για το που θα πάει η μια υπηρεσία ή η άλλη.


Το γνωρίζουν όλοι ότι αυτή η νομοθέτηση σας είναι φωτογραφική για την Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής. Έρχεστε να νομιμοποιήσετε, δια της πλαγίας, την παράνομη απόφαση Πάχτα, ο οποίος το 2011 μετέφερε, για λόγους λαϊκισμού κάποιες από τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη από την διοικητική του έδρα στην ιστορική. Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, εδώ και δέκα χρόνια, για να μαζευτούν οι υπογραφές για ένα έγγραφο ρουτίνας, τα χαρτιά πηγαινοέρχονται από το ένα χωριό του Δήμου στο άλλο.


Το πρόβλημα, όμως με την νομοθέτηση σας γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, με δεδομένο ότι για το θέμα του που πρέπει να στεγάζονται οι έδρες ενός Δήμου, σε συνέχεια προσφυγής κατοίκων και φορέων του Δήμου Αριστοτέλη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί και έχει πει ότι θα πρέπει να βρίσκονται στην διοικητική του έδρα, για λόγους διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του.


Εσείς τι κάνετε, λοιπόν, με το άρθρο 47; Έρχεστε, εκ των υστέρων, να αλλάξετε τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για να παρακάμψετε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό εκτός από θεσμική ακροβασία αποτελεί και απαράδεκτη παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, υπάρχει και κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Διχάζετε με την νομοθέτηση σας μια κοινωνία, η οποία έχει δηλητηριαστεί πολύ κατά το παρελθόν από τους κακώς ευνοούμενους τοπικισμούς. Βάζετε δυο χωριά να μαλώνουν γύρω από ένα ζήτημα γραφειοκρατικό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο. Μήπως επειδή πιστεύετε ότι έτσι θα αλιεύσετε ψήφους, μέσα στα θολά νερά του τοπικισμού;


Πέρα, όμως από την απαράδεκτη φωτογραφική σας πρόθεση για τον Δήμο Αριστοτέλη, με το άρθρο αυτό όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας θα αρχίσουν να μαλώνουν για το που θα στεγαστούν οι υπηρεσίες τους. Ανοίγετε την κερκόπορτα του κατακερματισμού των διοικητικών υπηρεσιών των Δήμων κι αυτό για εμάς είναι και απαράδεκτο και δαπανηρό και τελείως ανορθολογικό.

Εμείς, λοιπόν, σας λέμε να πάρετε πίσω το συγκεκριμένο άρθρο και να σεβαστείτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλώ, επίσης, προσωπικά τους άλλους δύο βουλευτές της Χαλκιδικής, τον κύριο Βαγιωνά και τον κύριο Πάνα να πάρουν θέση για το θέμα, γιατί μέσα από αυτό το άρθρο διχάζονται δύο χωριά της Χαλκιδικής κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Τους καλούμε, λοιπόν κι αυτούς να συμπαραταχθούν με το αίτημα μας για απόσυρση του άρθρου 47 και να πάμε όλοι μαζί στον Δήμο Αριστοτέλη για να δούμε τα πραγματικά του προβλήματα, τα οποία είναι δύο. Η υποστελέχωση του κι η υποχρηματοδότηση του. Εμείς θέλουμε ένα δήμο που να μπορεί να λειτουργεί και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών του σε όλα τα χωριά του. Δεν θέλουμε έναν Δήμο άδειο κουτί, ο οποίος να μην μπορεί να λειτουργήσει επί της ουσίας, όπως είναι δυστυχώς σήμερα ο Δήμος Αριστοτέλη.

Comments


bottom of page