top of page

Η μη έκδοση αποφάσεων αποζημίωσης των ανταποκριτών ΟΓΑ των Δήμων δεν απασχολεί την κυβέρνηση.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Η μη έκδοση αποφάσεων αποζημίωσης των ανταποκριτών ΟΓΑ των Δήμων δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σχετικά με την μη έκδοση αποφάσεων αποζημίωσης ανταποκριτών ΟΓΑ των Δήμων, η οποία καταβάλλεται κατά τον χρόνο απαλλαγής τους από τα εν λόγω καθήκοντα. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από τον Μάιο του 2019 δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση πληρωμής της εφάπαξ αποζημίωσης των συνταξιούχων ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών να διευκρινίσουν πότε θα καταβληθεί η σχετική αποζημίωση σε όσους συνταξιούχους πρώην ανταποκριτές του ΟΓΑ εκκρεμεί ακόμη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:


- Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Εσωτερικών.


Θέμα: «Η μη έκδοση αποφάσεων αποζημίωσης ανταποκριτών ΟΓΑ των Δήμων, η οποία καταβάλλεται κατά το χρόνο απαλλαγής τους από τα εν λόγω καθήκοντα δεν απασχολεί την κυβέρνηση»


Τον Σεπτέμβριο του 2020, κατατέθηκε η ερώτηση (9417-09/09/2020), στην οποία αναλυόταν πως μέχρι το τέλος του 2018 , ο ΟΓΑ σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, εξέδιδε τις αποφάσεις εφάπαξ αποζημίωσης των υπαλλήλων των Δήμων που ασκούσαν χρέη ανταποκριτών του ΟΓΑ, λόγω συνταξιοδότησής τους και μέχρι τον τρίτο μήνα ο δικαιούχος πληρώνονταν. Αντί αυτού από το Μάιο του 2019 μέχρι και σήμερα , δεν έχει εκδοθεί καμιά απόφαση από τον ΕΦΚΑ και επομένως δεν προχωράει η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων. Με την υπουργική απόφαση (υπ. αριθ. 59792/19314/10-1-2020 (ΦΕΚ Β 220/03-02-2020) του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα σε οργανική ομάδα του ΕΦΚΑ. Παραμένει όμως σε εκκρεμότητα να μας απαντήσετε αν έχει εκδοθεί νέα απαιτούμενη απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ για τον ορισμό των υπαλλήλων που θα την εκτελέσουν.


Επειδή είναι απαράδεκτο να μην καταβάλλεται η αποζημίωση των Ανταποκριτών ΟΓΑ των Δήμων, κατά το χρόνο απαλλαγής τους από τα εν λόγω καθήκοντα.


Επειδή ο χρόνος αναμονής της απονομής συντάξεων έχει επιμηκυνθεί κατά πολλούς μήνες και οι εν αναμονή συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.


Επειδή ο υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση και συνολικά η μη έκδοση αποφάσεων πλησιάζει τον ενάμιση χρόνο.


Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:


Πότε θα καταβληθεί η σχετική αποζημίωση σε όσους συνταξιούχους πρώην ανταποκριτές του ΟΓΑ εκκρεμεί;


Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page