top of page

Κ. Μάλαμα - Δ. Πειραλής : Να είναι ο αγρότης μπροστάρης ενός πιο δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης.




Κ. Μάλαμα - Δ. Πειραλής : Να είναι ο αγρότης μπροστάρης ενός πιο δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης.


Με τον ελαιοπαραγωγό - βιοκαλλιεργητή κι άνθρωπο του συνεταιριστικού κινήματος Δημήτρη Πειραλή συναντήθηκε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας #ανοίγουμε την ατζέντα. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι αγωνίες κι οι προοπτικές του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής, οι προσδοκίες των ανθρώπων που καλλιεργούν την ελιά, αλλά και των παραγωγών που αγωνίζονται για διατηρήσιμη ανάπτυξη κι αξιοπρεπή βιοπορισμό από το χωράφι τους. Η συζήτηση έλαβε χώρα στον λαχανόκηπο του Δημήτρη Πειραλή στην Ορμύλια.


Ο Δημήτρης Πειραλής υπογράμμισε ότι, παρά την σταθερή ανάπτυξη της ελαιοκομία της Χαλκιδικής τα τελευταία χρόνια, το οικονομικό αποτέλεσμα που τελικά φτάνει στον αγρότη είναι υποπολλαπλάσιο από τον συνολικό κύκλο εργασιών. Αυτό συμβαίνει γιατί η ελαιοπαραγωγή στη Χαλκιδική ταλαιπωρείται ακόμη από δομικές παθογένειες, ελλείψεις κι ανάγκες που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να οξύνονται. Οι αγροπεριβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις, οι αναταράξεις των αγορών, η γραφειοκρατία, η αδικία που προκύπτει από το αρρύθμιστο θεσμικό πλαίσιο του ανταγωνισμού είναι μερικές από τις μεταβλητές της σημερινής επιδείνωσης της θέσης των αγροτών της Χαλκιδικής. Με ένα κόστος παραγωγής που καλπάζει, με τρομερές αβεβαιότητες στην ομαλή αποκομιδή της παραγωγής, με έλλειψη εργατικού δυναμικού, με κλιματικές καταστροφές, με παρατεταμένες ξηρασίες, η ελιά της Χαλκιδική κινδυνεύει και μαζί της κινδυνεύει και το μέλλον του αγρότη, σημείωσε ο Δημήτρης Πειραλής.


Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της υπογράμμισε ότι πολλοί τοποθετούνται συμπονετικά για τον αγρότη της Χαλκιδικής, πολλοί εμφανίζονται ως τιμητές της ελιάς της Χαλκιδικής, όμως στην ώρα της κρίσης λίγοι είναι εκείνοι που λένε αλήθειες και που βγαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τον αγροτικό κόσμο, όπως ακριβώς κάναμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τα προηγούμενα χρόνια. Όταν η ελιά έχασε τεχνητά την τιμή της το 2021, μόνο εμείς καλέσαμε τους θεσμούς να προστατέψουν τον κόπο των αγροτών. Όταν άλλοι υπόσχονταν ευρωπαϊκά λεφτά στους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, μόνο εμείς βγήκαμε μπροστά κι αποκαλύψαμε ότι δεν είχε κατατεθεί καν φάκελος για αποζημιώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο εμείς καταγγέλαμε το ψέμα και την κοροϊδία.


Η Κυριακή Μάλαμα υπενθύμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 παρέδωσε το έργο του φράγματος του Χαβρία αδειοδοτημένο στο στάδιο των τευχών δημοπράτησης. Η Νέα Δημοκρατία επί τέσσερα χρόνια δεν κατάφερε να βρει ανάδοχο κι ο διαγωνισμός σήμερα κατέρρευσε. Τώρα κανείς δεν λέει στους αγρότες τι πήγε τελικά στραβά, ποιος φταίει, γιατί τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Χαλκιδική έλεγαν ότι όλα πάνε καλά και τελικά πως θα εξασφαλίσουμε νερό. Κανείς δεν μιλάει για το πως θα αντιμετωπίσουμε την ακαρπία, για το πως θα ανακόψουμε την κλιματική κρίση. Κανένας, τέλος, από τους κυβερνώντες κι από εκείνους που παρουσιάζονται ως τιμητές του αγροτικού κόσμου δεν μας είπε γιατί δεν εξασφαλίστηκαν κονδύλια, ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα διαχείρισης των λυμμάτων της επεξεργασίας την βρώσιμης ελιάς. Το ζητάει ο αγροτικός κόσμος της Ορμύλιας, το ζητάει ο μεταποιητικός κλάδος της ελιάς, γιατί λοιπόν χάθηκε η ευκαιρία. “Στηρίζω τον αγρότη σημαίνει μιλάω τεκμηριωμένα και διεκδικώ”, επανέλαβε η Κυριακή Μάλαμα.

bottom of page