top of page

Κ. Μάλαμα - Α. Κασσανδρινός : Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι η μελισσοκομία της Χαλκιδικής.




Κ. Μάλαμα - Α. Κασσανδρινός : Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι η μελισσοκομία της Χαλκιδικής.


Με τον Αριστοτέλη Κασσανδρινό, Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής συζήτησε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας #ανοίγουμε_την_ατζέντα. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα κρίσιμα επίδικα που αφορούν το αύριο της μελισσοκομίας της Χαλκιδικής κι οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την διασφάλιση ενός μέλλοντος βιωσιμότητας για τον μελισσοκόμο και την οικογένεια του. Η συζήτηση έλαβε χώρα στη Νικήτη.


Ο Αριστοτέλης Κασσανδρινός υπογράμμισε ότι, μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια για την μελισσοκομία, φέτος τα δεδομένα είναι χειρότερα από ποτέ. Εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ήδη, χάθηκαν οι ανθοφορίες της άνοιξης, με αποτέλεσμα η παραγωγή να αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 70%. Ταυτόχρονα, η κρίση των αυξήσεων στα καύσιμα και στα εφόδια, σε συνδυασμό με τα αχαλίνωτα καρτέλ της αγοράς, τη νοθεία, και την μείωση των τιμών στο κιλό του μελιού, έχουν επιφέρει δομική κρίση στην ελληνική μελισσοκομία. “Ο γιός μου είναι πέμπτης γενιάς μελισσοκόμος και φέτος, για πρώτη φορά, τα μελίσσια κινδυνεύουν να μείνουν στο δάσος”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, φορέας ο οποίος αριθμεί πάνω από 400 μέλη.


Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο για έναν μελισσοκόμο της Χαλκιδικής να πουλάει το μέλι του στην χονδρεμπορική αγορά 2,80 ευρώ και το ίδιο μέλι να πωλείται μετέπειτα 34,5 (!) ευρώ τα 454 γραμμάρια στο εξωτερικό. “Αυτό σημαίνει ότι το μέλι της Χαλκιδικής έχει μεγάλη αξία, αλλά στη χώρα μας υπάρχει αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, σε βάρος του μελισσοκόμου”.


Η Κυριακή Μάλαμα αναφέρθηκε, επίσης, στην διαχείριση του Δάσους του Δραγουντέλι, ενός μοναδικού οικοσυστήματος για την μελισσοκομία, του τελευταίου τέτοιου πευκοδάσους στην Ελλάδα, μετά από την πύρινη τραγωδία της Εύβοιας. “Η διαχείριση του Δάσους του Δραγουντέλι εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά κι ως προς τις άδειες μαζικής υλοτόμησης που δίδονται σε μεγάλους εργολάβους κι ως προς την απουσία μέριμνας πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας, αλλά κι ως προς την αντιμετώπιση των μελισσοκόμων, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον με εκτοπισμό”.

bottom of page