top of page

Κ. Μάλαμα - Π. Ευθυμίου : Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση του αθλητισμού




Κ. Μάλαμα - Π. Ευθυμίου : Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.


Με τον Παντελή Ευθυμίου, αθλητή του ερασιτεχνικού αθλητισμού σωματείου “Ο Κάρδος” και επιχειρηματία στον κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού συναντήθηκε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας #ανοίγουμε_την_ατζέντα. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσα από την οπτική ενός αθλητικού σωματείου ποδηλασίας που παλεύει για να μεταδώσει την κουλτούρα ποδηλάτου, την αξία της άσκησης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα νέα παιδιά, αλλά και για το πως θα μπορέσει η άθληση να βρει τη θέση της ως εναλλακτική μορφή τουρισμού στη Χαλκιδική. Η συζήτηση έλαβε χώρα στην Ιερισσό.


Ο Παντελής Ευθυμίου επισήμανε μια σειρά από θεσμικά ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων βάσης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την στήριξη των νέων αθλητών, τις υποδομές άθλησης, αλλά και το πλαίσιο που ρυθμίζει την λειτουργία του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το βασικό πρόβλημα είναι, όπως υπογράμμισε, οι τεράστιες γραφειοκρατικές απαιτήσεις για την λειτουργία ενός σωματείου, αλλά και το υπέρμετρο κόστος που καθιστά, σε πολλές περιπτώσεις, απαγορευτική ακόμα και την συμμετοχή των παιδιών σε αγώνες. Ιδιαίτερα ως προς την ποδηλασία ο Παντελής Ευθυμίου τόνισε ότι απαιτείται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα καθιστούν εφικτή την ανάπτυξη της και που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν και με ευθύνη και της κεντρικής διοίκησης, αλλά και της αυτοδιοίκησης.


Σε σχέση με το ζήτημα της ένταξης της αθλητικής δραστηριότητας σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τα κενά στο πλαίσιο ρύθμισης είναι πολύ σοβαρά, με πρώτιστο εκείνο της αποσαφήνισης των υποχρεώσεων και των δυνατοτήτων μιας επιχείρησης που διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες. Το πλαίσιο, αυτή τη στιγμή είναι ημιτελές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά ο εναλλακτικός τουρισμός, μέσα από την άθληση. Ο Παντελής Ευθυμίου σημείωσε, επίσης, ότι δεν φτάνει μόνο να λέμε ότι θέλουμε την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Πρέπει να λειτουργούμε έτσι ώστε να υποστηρίζεται και στην πράξη ο στόχος αυτός. Δεν νοείται να μην υπάρχουν ποιοτικές ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, δεν νοείται να μην υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τις θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και δεν νοείται να μιλάμε για εναλλακτικό κι αθλητικό τουρισμό όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την καθαριότητα και την συντήρηση των δασών, του φυσικού τοπίου, του περιβάλλοντος συνολικότερα.


Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της υπογράμμισε ότι, αφενός, θα πρέπει η Πολιτεία κι η Αυτοδιοίκηση να στηρίξουν στην πράξη τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα παιδιά που προσπαθούν να διακριθούν, αλλά κι εκείνους που επιλέγουν την άσκηση για ένα υγιές πλαίσιο ζωής. Στήριξη σημαίνει χρήματα στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αθλουμένων, για την δημιουργία υποδομών, για την ενθάρρυνση της συμμετοχής. Ως προς τα ζητήματα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, μέσα από τον αθλητισμό και τις υπαίθριες δραστηριότητες, η Κυριακή Μάλαμα εξέφρασε την διαρκή βούληση της για παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα καθιστά πιο θελκτική την επαγγελματική δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα. “Η Χαλκιδική έχει ανάγκη από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι μία από τις βάσεις για αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, γιατί συμβάλλουν σε μία βιώσιμη και διατηρήσιμη τουριστική ανάπτυξη για τον τόπο μας”.

bottom of page