Παρουσιάστηκε σήμερα το πακέτο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της οικονομίας και της εργασίας. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου πλαισίου παρεμβάσεων είναι να μην διαλυθεί η ελληνική οικονομία από την κρίση του κορονοϊού και να διατηρηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται δύο δέσμες παρεμβάσεων, μία σε σχέση με την αποφυγή έκρηξης του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και μία που αφορά στην δημοσιονομική ενίσχυση της παραγωγικής οικονομίας και των κλάδων της. Συγκεκριμένα :
Σε σχέση με την αποτροπή έκρηξης του ιδιωτικού χρέους προτείνεται :
Εξάμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων όσων πλήττονται.
Κάλυψη δανείων των επιχειρήσεων με κρατική εγγυοδοσία.
Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις μέσα από κρατικές εγγυήσεις.
Επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας κι απαγόρευση πλειστηριασμών.
Προώθηση ρυθμίσεων χρεών σε όλους όσους επηρέασε η κρίση.
Σε σχέση με την διατήρηση του παραγωγικού κι οικονομικού ιστού προτείνεται :
Η χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων από το κράτος στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
Εξασφάλιση κονδυλίου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των επισφαλώς εργαζόμενων, των μακροχρόνια ανέργων, όλων όσων δεν δικαιούνται άλλη επιδοματική προστασία.
Εξασφάλιση κονδυλίου 300 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που δοκιμάζονται από την κρίση.
Ένα γενναίο πακέτο εσωτερικού τουρισμού για να διατηρηθεί η τουριστική οικονομία όρθια.
Οι άμεσες δαπάνες του συγκεκριμένου πακέτου ανέρχονται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ και καλύπτονται από τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στα δημόσια ταμεία, μέσα από το “αποθεματικό ρευστότητας” που έχτισε η κοινωνία μέχρι το 2019. Τα χρήματα αυτά δεν εμπίπτουν σε δεσμεύσεις του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς αποτελούν το λεγόμενο “υπερπλεόνασμα”. Ανέγγιχτα παραμένουν τα χρήματα του “μαξιλαριού ασφαλείας” που σχετίζεται με την κάλυψη του κόστους δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε παρά την κρίση η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να παραμείνει σταθερή. Με το πακέτο αυτό η οικονομία διατηρείται όρθια για τους επόμενους 6 μήνες, χωρίς να κινδυνεύει με κατάρρευση ο παραγωγικός ιστός. Μία τέτοια μετάβαση θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου μνημονίου. Αντίθετα, κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να φέρει το μνημόνιο αυτό απελπιστικά κοντά.
Comments