top of page

Κίνδυνος αφανισμού για το λιανεμπόριο της Χαλκιδικής.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


Κ. Μάλαμα : Κίνδυνος αφανισμού για το λιανεμπόριο της Χαλκιδικής.


Κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τις απαράδεκτες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που προκαλεί με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση στο λιανικό εμπόριο, σε συνέχεια επιστολής διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Στην αναφορά υπογραμμίζεται ότι με τις ρυθμίσεις για το κατ’ επίφαση “χονδρεμπόριο” ευνοούνται οι μεγάλες αλυσίδες και διαλύεται το μικρό μαγαζί της Χαλκιδικής. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις για το click away, οι οποίες παρουσιάζονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης ως αντίδοτο στο παρατεταμένο lockdown του λιανεμπορίου δεν μπορούν να αντισθαμίσουν το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς.


Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας εδώ και μήνες, όπως το ζητούσε η αγορά, ώστε να μπορέσει το μικρό κατάστημα λιανικής να τις εφαρμόσει. Θα έπρεπε επίσης να έχουν επιδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης προγράμματα για την ανάπτυξη ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλα τα μικρά καταστήματα, θα έπρεπε να έχουν επιδοτηθεί συστήματα ηλεκτρονικής οργάνωσης των ραντεβού και των παραλαβών, συστήματα θέρμανσης των εξωτερικών χώρων αναμονής και πληρωμών των πελατών. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν συνέβη, αντίθετα τόσους μήνες οι μεγάλοι του εμπορίου κερδίζουν και τα μικρά καταστήματα της Χαλκιδικής μαραζώνουν.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς :


Για το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων


ΑΝΑΦΟΡΑ


Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων


Θέμα : Απαράδεκτη στρέβλωση του ανταγωνισμού και κίνδυνος αφανισμού για το λιανεμπόριο της Χαλκιδικής.


Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την από 10 Δεκεμβρίου 2020 επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με την οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος σοβαρότατων στρεβλώσεων στην αγορά της Χαλκιδικής κι αθέμιτου ανταγωνισμού, σε σχέση με το κατ’ επίφαση χονδρεμπόριο από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η δυνατότητα παρουσίασης πωλήσεων από τις εν λόγω αλυσίδες ως πωλήσεις χονδρικής στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και πλήττουν το μικρό κατάστημα και το λιανεμπόριο της Χαλκδικής, το οποίο τελεί σε lockdown εδώ και δύο μήνες.


Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνημμένο στην κατεύθυνση της προστασίας του λιανεμπορίου της Χαλκιδικής από αθέμιτες πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού.


Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2020


Η αναφέρουσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page