top of page

Ενάμισης χρόνος αδράνειας και αδιαφορίας για το λιμάνι της Ουρανούπολης.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Ενάμισης χρόνος αδράνειας και αδιαφορίας για το λιμάνι της Ουρανούπολης.


Ερώτηση κι αίτηση κατάθεση εγγράφων προς το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την πλήρη αδράνεια στο κρίσιμο ζήτημα της εκκίνησης κι ολοκλήρωσης των έργων στο λιμένα και στο παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολη. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές αποτελούν την πύλη εισόδου στο Άγιο Όρος, από όπου διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο. Από το 2015 μέχρι και το 2019 προχώρησαν μια σειρά από απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εκκρεμούσαν επί χρόνια, όμως από το 2019 κι έπειτα τα έργα κυριολεκτικά “πάγωσαν”. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να σταματήσουν να αδιαφορούν για το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ τους καλεί να καταθέσουν στην Ολομέλεια κι όλα τα σχετικά με το θέμα και την εξέλιξη του έγγραφα, για να ενημερωθούν οι πολίτες ως προς το εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ή αδιαφορεί για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Προς τους κ. Υπουργούς :


- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

- Εσωτερικών

- Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

- Πολιτισμού κι Αθλητισμού

- Τουρισμού

- Υποδομών και Μεταφορών


Θέμα : Ενάμισης χρόνος αδράνειας και αδιαφορίας για το λιμάνι της Ουρανούπολης.

Η εκκίνηση κι ολοκλήρωση των έργων στο λιμένα και στο παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης Χαλκιδικής αποτελεί αναπτυξιακό όραμα για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή αποτελεί την πύλη εισόδου στο Άγιο Όρος, από όπου διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο. Από το 2015 μέχρι και το 2019 προχώρησαν μια σειρά από απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εκκρεμούσαν επί χρόνια, όμως από το 2019 κι έπειτα τα έργα κυριολεκτικά “πάγωσαν”. Σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 20.2.2020 (υπ. αριθμ. 150/3859), τα συναρμόδια Υπουργεία παρέπεμψαν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αριστοτέλη για την πρόοδο των φακέλων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την υπ. αριθμ. 89/3.3.2020 απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού “με την από 04-05-2015 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χαλκιδικής, εγκρίθηκε η υποκατάσταση της εργοληπτικής επιχείρησης στην κατασκευή του υπόλοιπου του έργου κατόπιν αιτήματός της, λόγω προφανούς αδυναμίας της, ως βέλτιστη επιλογή για την ομαλή, άρτια και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου. Κατά τα λοιπά, αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας για την κατάθεση των απαιτούμενων εκ του νόμου μελετών καθώς και για την ολοκλήρωση των έργων, είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.”

Αντίστοιχα, για το παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης και την ανάπλαση του, το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού στην υπ. αριθμ. 72035/207 απάντηση του επισημαίνει ότι “σε ότι αφορά την εξέλιξη της μελέτης της ανάπλασης παραλιακού μετώπου Ουρανούπολης, ο Δήμος Αριστοτέλη αιτήθηκε γνωμοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στις 19/06/2019, και στη συνέχεια η Εφορεία ζήτησε κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων της μελέτης για την ολοκλήρωση του φακέλου (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΧΑΓΟΡ/327503/233687/4074/12-07-2019 έγγραφο), τα οποία κατατέθηκαν στις 25-10-2019 (αρ. 1122/24-10-2019 έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιερισσού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής). Στις 14-2-2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους από πλευράς του ΥΠΠΟΑ και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας και δημοτικών συμβούλων εκ μέρους του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ώστε να συντονιστούν από κοινού οι ενέργειες για την άμεση εισαγωγή του εν λόγω θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την κατά νόμο γνωμοδότηση.”

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την υπ. αριθμ. 15494 απάντηση του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τη Βουλή ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ο Δήμος Αριστοτέλη κατέθεσε αίτημα ένταξης της χρηματοδότησης των μελετών για λιμενικά έργα στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” κι έκτοτε το αίτημα “μελετάται”.


Επειδή δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο τα έργα αναβάθμισης του λιμένα και του παραλιακού μετώπου της Ουρανούπολης εδώ και ενάμιση χρόνο.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :


Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα για την αναβάθμιση του λιμένα και του παραλιακού μετώπου της Ουρανούπολης;


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Παρακαλούνται οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα τις τεχνικές μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για το έργο του λιμένα της Ουρανούπολης, την γνωμοδότηση του ΚΑΣ σε σχέση με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ουρανούπολη, τα απαντητικά έγγραφα σε σχέση με το αίτημα του Δήμου Αριστοτέλη για την χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών για τα λιμενικά έργα καθώς κι όλα τα σχετιζόμενα με την ερώτηση έγγραφα.


Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Comments


bottom of page