top of page

Ο κτηνοτροφικός κλάδος δικαιούται προστασίας και ενίσχυσης.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα :Ο κτηνοτροφικός κλάδος δικαιούται προστασίας και ενίσχυσης διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Την ερώτηση συνυπογράφει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων που την περίοδο της πανδημίας έχουν οξυνθεί καθιστώντας όλο τον κλάδο ευάλωτο ακόμη και για την επιβίωση του. Η μειωμένη ζήτηση του κρέατος, η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, ο αποκλεισμός στην πλειοψηφία τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ασαφές πλαίσιο μετάκλησης εργατών γης είναι κάποια από τα βασικά προβλήματα του κλάδου και δυστυχώς τα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας που έχουν προβλεφθεί για αυτούς να είναι μηδαμινά.

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ο κίνδυνος ελληνοποιήσεων κοπαδιών ενόψει του Πάσχα, το γεγονός ότι για τον συγκεκριμένο κλάδο δεν έχουν ληφθεί ούτε τα ελάχιστα μέτρα ενίσχυσης, όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση σε επιστρεπτέες προκαταβολές και η πληρωμή οφειλόμενω, η κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών για αυτό τον χρόνο, αλλά ούτε και μέτρα που θα επέτρεπαν την επιβίωση των επαγγελματιών, όπως έκτακτο επίδομα ή μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα σε πραγματικά μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, αν δεν θέλει να οδηγήσει έναν ολόκληρο κλάδο σε μαρασμό.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: «Ο κτηνοτροφικός κλάδος δικαιούται προστασίας και ενίσχυσης διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.


Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι ένας πολύπαθος τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος παρουσιάζει διαχρονικά προβλήματα. Ειδικά όμως η περίοδος της πανδημίας έχει χτυπήσει πολλαπλά τους κτηνοτρόφους διότι:


α) από την έναρξη της πανδημίας δηλαδή από την περσινή περίοδο του Πάσχα, λόγω μειωμένης ζήτησης του κρέατος αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου κλεισίματος της εστίασης, δεν μπορούν να διαθέσουν τα ζώα τους,


β) αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένα έξοδα διατροφής, γεγονός που με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών για λόγους εξωγενείς (αύξηση πετρελαίου, διεθνής τιμές προσφοράς-ζήτησης) οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση για την συνέχιση της παραγωγής τους,


γ) στην πλειοψηφία τους οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 αλλά και δεν έχουν λάβει τις πληρωμές από προηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις,


δ) η περίοδος αυξημένων εργασιών στα ποιμνιοστάσια επίκειται το αμέσως επόμενο διάστημα, η εξεύρεση εργατών θα αρχίσει να γίνεται επιτακτική και η περσινή μη αποδοτική πρακτική που ακολουθήθηκε, αναφορικά της υγειονομικής θωράκισης, θα πρέπει να μας διδάξει καλύτερα.

ε) στα εισοδήματα των κτηνοτρόφων υπολογίζονται και τα ποσά των τυχών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι και αυτό αποκλείει κάποιους από την δυνατότητα να καλέσουν εργάτες.


Επειδή, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να διαθέσουν τα ζώα τους


Επειδή, η περίοδος που τα κόστη ζωοτροφών είναι αυξημένα, είναι υπερβολικά παρατεταμένη


Επειδή, η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει αποκλειστεί ή/και δεν έχει λάβει οφειλόμενα από προηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις


Επειδή, ο συνδυασμός των παραπάνω έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε έλλειψη ρευστότητας


Επειδή, θα πρέπει να διευκολύνουμε τους κτηνοτρόφους στην πρόσκληση εργατών από τρίτες χώρες , με προστασία της δημόσιας υγείας.


Επειδή, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανειλημμένα έχει κάνει παρεμβάσεις με παρόμοιες ερωτήσεις αλλά ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση τους.

Ερωτάται ο κ.κ Υπουργός:


Ποια μέτρα θα ληφθούν ενόψει Πάσχα ώστε να μην γίνουν ελληνοποιήσεις κοπαδιών;


Υπάρχει προοπτική υιοθέτησης μέτρων για την μείωση του κόστους των ζωοτροφών;


Πότε θα πληρωθούν τα οφειλόμενα από προηγούμενες ενισχύσεις;


Θα προχωρήσουν σε έκτακτο βοήθημα ή σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις;


Με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα και σε ποιό πλαίσιο θα γίνουν οι μετακλήσεις των εργατών γης;


Θα αποσαφηνίσετε το πλαίσιο ώστε να μην υπολογίζονται τα επιδόματα στα εισοδήματα των κτηνοτρόφων και να μην αποκλείονται κάποιοι από την δυνατότητα μετάκλησης εργατών γης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Σταύρος Αραχωβίτης


Comments


bottom of page