top of page

15.4.2020 Τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

Η κυβέρνηση να ακούσει τις αγωνίες του κόσμου του τουρισμού της Χαλκιδικής.

15.4.2020 Τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής
15.4.2020 Τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

Time & Location

15.4.2020

Τηλεδιάσκεψη

About the event

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της καταγραφής των προβλημάτων, των αναγκών και των αιτημάτων του ξενοδοχειακού κόσμου της Χαλκιδικής. Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο, η κρισιμότητα της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού για την τουριστική οικονομία είναι τεράστια και θα πρέπει η πολιτεία να δράσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο κατάρρευσης στο σύνολο του κλάδου. Όπως υπογραμμίστηκε, η φετινή σεζόν θεωρείται χαμένη κι η μέριμνα όλων στρέφεται στη δυνατότητα να περισωθούν όσες θέσεις εργασίας είναι εφικτό και παράλληλα να ξεκινήσει μία συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης για την μεθεπόμενη τουριστική περίοδο. 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν μια σειρά από απαραίτητα βήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν θέσεις εργασίας και να βοηθήσουν τουριστικές επιχειρήσεις να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής αναφέρθηκε σε τρεις δέσμες παρεμβάσεων. Ως προς την στήριξη της εργασίας μετέφερε το αίτημα για ενίσχυση σε δύο άξονες. Πρώτον, στην στήριξη του κράτους στις τουριστικές επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, σε σχέση με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν προσωπικό, έστω και για 40 ή 50 ημέρες. Δεύτερον, την στήριξη προς τους εργαζόμενους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε επίδομα ανεργίας όλοι, ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερών ασφάλισης, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

 

Σε σχέση με τις απαιτούμενες φορολογικές δράσεις στήριξης, αυτές που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμες είναι καταρχήν, η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% και στην εστίαση στο 13%, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην τουριστική οικονομία άμεσα. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν και μια σειρά από πάγια αιτήματα του τουριστικού κλάδου, όπως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα ξενοδοχεία, οι εκπτώσεις σε μισθώσεις τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ κι η ανταποδοτικότητα στον φόρο διαμονής. Τέλος, σε ότι αφορά τις τράπεζες, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ρύθμιση αναστολής χρεολυσίων μέχρι το 2021, για να μην “κοκκινίσουν” τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόβλεψη σε κεφάλαιο κίνησης με 18μηνη περίοδο χάριτος και να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατή ευελιξία σε σχέση με δανειακές υποχρεώσεις ή με υποχρεώσεις χρονομισθώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. 

Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της τόνισε ότι η ανησυχία του επαγγελματικού κόσμου της Χαλκιδικής για την τουριστική σεζόν είναι κοινή σε όλους και απαιτείται σύμπλευση όλων στο στόχο της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της αποφυγής κατάρρευσης των τουριστικών επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε, την ανάγκη για άμεσα και γενναία μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε ο τουριστικός ιστός της χώρας να παραμείνει ζωντανός και να μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα. Σημείωσε, τέλος, ότι θα συνεχίσει τις επαφές με όλους τους φορείς του τουρισμού και της αγοράς της Χαλκιδικής, παράλληλα με αδιάκοπες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ώστε κανένας επαγγελματίας και κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του στην κρίση. 

Share this event

bottom of page